Проблемите на Skylake отказали Apple от Intel

Apple се разочаровала от процесорите Skylake в своите Mac-ове, смята източник от Intel
(снимка: CC0 Public Domain)

Многобройните проблеми с процесорите Skylake вероятно са принудили Apple да започне процес на преход към нова хардуерна платформа – собствена ARM разработка, смята бивш инженер на Intel.

По-рано тази седмица Apple потвърди това, което се носеше като слух от няколко години насам. Компанията наистина реши да изостави процесорите на Intel в своите Mac компютри и да ги замени със собствени решения, базирани на ARM архитектура.

Като се има предвид, че първият подобен компютър ще излезе на пазара тази година, очевидно Apple е взела това решение отдавна и е пристъпила към реализацията на плана си. Може да се предположи грубо кога се е случило това и какво всъщност се е превърнало в основен катализатор на процеса.

Бившият инженер на Intel Франсоа Пиньоел смята, че Apple е решила да изостави процесорите на Intel още по време на първите Skylake, тоест през 2015 г. (когато започва да ги използва в iMac) според публикация на PC Gamer. Причината e била лошият качествен контрол на процесорите от Intel.

По онова врече на хоризонта не се виждаха процесорите AMD Ryzen и Apple е решила да се насочи към ARM архитектурата. Нещо повече, според бившия инженер на Intel, ситуацията се е влошила от факта, че Apple е била една от първите, които сериозно се сблъскват с проблема.

„Когато вашият клиент започне да намира толкова много грешки в процесорите, колкото и вие самите, очевидно тръгвате по грешен път. Apple вероятно мразеше Skylake”, казва Пиньоел.

Вярно е, че дори да нямаше проблеми с процесора Skylake, рано или късно Apple все пак щеше да вземе решение за промяна на платформата, признава източникът. Интересно е, че оттогава Intel продължава масово да използва същата архитектура Skylake и същия производствен процес.

Разбира се, всичко това е само мнението на един човек, макар той да познава много добре вътрешните проблеми на Intel. И все пак доводите на Франсоа Пиньоел звучат напълно логично.

Коментари по темата: „Проблемите на Skylake отказали Apple от Intel”

добавете коментар...

  1. An -Ju

    “@ .. Техният Go също е базиран на LLVM”

    е то всички съвременни компилируеми езици изполват LLVM.Go, Swift, Rust.

  2. Rusty

    “:о) Някой да е виждал сериозна работа на ARM?”

    Dude този път си се изказал неподготвен. Amazon отдавна използва ARM процесори в някой от центровете си за данни. Причината е че изискват по-малко електроенергия, а производителността е наистина много-добра.

    За жалост за потребителският пазар най-известният компютър с ARM процесор е Raspberry Pi, на който не съм много голям фен защотото е затворен хардуер(не ти дават достатъчно инфо за процесора) Предпочитам Hardkernel с тяхната серия Odroid-и, защото произвеждат open hardware.Предстоят интересни времена – АРМ архитектура + Rust или Swift = свръх добре оптимизиран компютър да изпалнява всякакви задачи. println!(“Chao Intel”);

  3. ..

    До “:о)”:

    Имаш съмнения в производителността? В доста тестове A12X и A12Z процесорите на Apple успяват да изравнят дори последно поколение Core i7.

    Ако имаш още съмнения, чети за Fugaku – оглави top500, като е 2,8 пъти по-бърз на реални тестове от втория.

    За да сме напълно коректни, ето и данни за броя ядра и консумацията:

    – 3x повече ядра,
    – 2,8x повече енергия
    – 2,8x по-висока реална производителност

    т.е. производителността на единица изразходвана енергия си е 1:1

    Но, трябва да се има предвид, че ARM тепърва навлиза в сървърите (последните няколко години) и ще има множество подобрения, докато Intel последните 30 години оптимизираха доста и в момента са в задънена улица.

  4. ..

    До ха:

    Да кажем, че от 30 години съм в индустрията – къде като ученик в ТУ-ЕС, къде като програмист … и да кажем, че се изказваш безобразно неподготвен и изключително некомпетентно 😀

    Но, за да разсея съмненията, ще го обясня така – Apple никога не са пробутвали LLVM/Clang на никого. Те го подкрепиха, за да си контролират своята екосистема – само macOS в онзи момент.
    Просто по едно време започнаха OpenCL проекта (да, започнат е в Apple) на база на LLVM …

    Не много след това Nvidia осъзнават потенциала на LLVM (и опасността от OpenCL) и много бързо мигрират CUDA да се базира на LLVM.

    Следват AMD, които директно започват техния Mantle, стъпвайки на LLVM.

    В един момент Khronos Group започва разработката на множество API-та, също базирани на LLVM, като най-съществен е Vulkan.

    А, забравих да спомена, че и Google доста рано оценяват проекта високо и започват да допринасят за LLVM и Clang. Техният Go също е базиран на LLVM. А, група изследователи финансирани от Google разработват супер-оптимизатори на база LLVM …

    Всъщност, доста е странно, че си мислиш, че бизнес секторът е същият като потребителският.

    Компилаторната инфраструктура е изключително специфична и там няма ала-бала – потребителите са все разработчици на софтуер, които могат да оценят технологичните качества и недостатъци.

    При положение, че всяка от тези компании залага бъдещето си при избора на инструменти, с които да работи, безобразно тъпо е да твърдиш, че LLVM бил успял просто защото бил подкрепен от Apple.

  5. Saevar

    до :o),

    незнам под какво имаш предвид сериозна работа, аз имам 3 АРМ устройства у дома, едното е VPN и DNS сървър, другото е OwnCLoud също с VPN но от друг вид а третото е медия център към който телевизора е постоянно пуснат там са видея торенти тубата … до сега не съм имал проблеми вече 5 + години…

  6. ха

    >Това е един от “малките” приноси на Apple за цялата индустрия – да разпознаят и подкрепят проекта още в неговия зародиш, когато е просто един проект за докторантура на Крис Латнър.

    То май точно обратното се получава. Малки проекти независимо от качеството си стават гиганти, просто защото са подкрепени от ИТ гиганти. Никак не е ясно, ако това LLVM не беше просъществувало, то дали нямаше да се появи нещо по-добро.

    Ето например андроид много го плюят като качество (не мога да кажа дали са прави). От друга страна така наречения C процесор не е видял качествено и масово развитие, въпреки отличните резултати които е показал докато е тестван при създаването си.

  7. Петко

    @:o) – Виж Fugaku …

  8. :o)

    Само незнам дали ARM процесорите ще имат и наполовина мощ от Intel-ските.
    Иначе добре са се насочили.
    Досега това ARM съм го виждал само за смарфончета, лайкове и целувчици и сърчица в инстаграм и фейсбук.
    Някой да е виждал сериозна работа на ARM?

  9. ..

    Упс, в предишния ми коментар липсва връзката между собствени процесори и Clang/LLVM проекта.

    Връзката е доста проста и директна – пълен контрол над цялата верига инструменти – от процесори, през повечето интегрални схеми – имат свой SSD контролер – през компилатори и операционна система до приложния софтуер.

    Между другото, не се говори много, но когато Samsung започнаха да им въртят номера с процесорите, още преди появата на A7, Apple са пробвали варианти с GlobalFoundries и са имали планове да купят една от фабриките им в САЩ.

  10. ..

    Трудно е да се говори кога са планирали да минат на собствени процесори.

    “People who are really serious about software should make their own hardware.”
    Alan Kay

    (Тези, които са сериозни в разработката на софтуер, трябва да правят свой хардуер)

    Този цитат винаги е бил водещ за Стив Джобс, още от ранните му години, после в NeXT, и накрая обратно в Apple.

    ARM Ltd е създадена като общо начинание на Acorn, Apple Computer (сега просто Apple Inc) и VLSI Technology.

    През 1997г, противно на жалките твърдения, че Microsoft спасяват Apple, всъщност, връщайки се в Apple, Джобс се принуждава да продаде дяловете на ARM, които Apple притежават, за да финансира разработката на продуктите, които ги спасяват. Продажбата става на 3 транша за общо $1,7 милиарда долара (“само” 17 пъти повече от $100 милиона на MS).

    Още 2002-2003г Apple подкрепят и започват да финансират LLVM проекта, който после прераства в Clang/LLVM и става практически стандарт.

    В момента LLVM е фундамент за един куп компилатори, като CUDA, OpenCL, Mantle, Vulcan, OpenGL/ES (и всички продукти на Khronos group) са изцяло на LLVM.

    Дори MS се сетиха преди няколко години да започнат миграция.

    Това е един от “малките” приноси на Apple за цялата индустрия – да разпознаят и подкрепят проекта още в неговия зародиш, когато е просто един проект за докторантура на Крис Латнър.

    Малък екип в Apple от около 10 години се занимава да прекомпилира macOS за ARM и да тестват за грешки, бързодействие, и прочее.

    (по аналогичен начин Apple преминаха и към Intel – 4-5 години в тестване в малък екип)

    Така, че Apple винаги са се целили в преминаването към собствени процесори, просто им отне 40-тина годинки.

Коментар