„Няма ги парите”: Wirecard се срива с $4 млрд. дълг

Проблемите на Wirecard се определят от анализаторите като финансова катастрофа
(снимка: CC0 Public Domain)

Платежната компания Wirecard се срина, дължайки на кредиторите почти 4 милиарда долара. Парите ги няма, разкри одитът на дружеството. Случващото се с нея е финансова катастрофа, която няма да остане без последици в света на платежните системи. Според одитора EY, случилото се е резултат от сложна глобална измама.

Компанията за разплащания подаде молба за излизане в несъстоятелност в съд в Мюнхен, съобщи Ройтерс. Финансово-технологичната фирма заяви, че с 1,3 милиарда евро заеми, дължими в рамките на седмица, нейното оцеляване не е „гарантирано”.

Сривът става факт само седем дена след като EY, нейният одитор за повече от десетилетие, отказа да подпише документите за 2019 г., като принуди главния изпълнителен директор Маркус Браун да признае, че 2,1 милиарда долара от парите вероятно „не са съществували”. „Има ясни индикации, че това е била сложна и добре изпипана измама, включваща множество участници от целия свят”, обявиха от EY.

Wirecard отказа коментар след изявлението на EY. Компанията за финансови технологии е първият член на престижния борсов индекс DAX в Германия, който се срина едва две години след като спечели място сред топ 30 регистрирани компании в страната с пазарна оценка от 28 милиарда долара.

„Случаят Wirecard вреди на корпоративна Германия. Това трябва да бъде сигнал за реформи”, заяви Волкер Потхоф, председател на аналитичния център за корпоративно управление ArMID.

Кредиторите имат оскъдна надежда да получат 3,5-те милиарда евро, които им се дължат, посочват източници, запознати с въпроса, цитирани от Ройтерс. От тази сума Wirecard е заела 1,75 милиарда от 15 банки и емитирала 500 милиона облигации. „Парите ги няма”, коментира един банкер. „Може да възстановим няколко евро за няколко години, но сега ще отпишем заема”.

Сривът на Wirecard, някога една от най-горещите финтех компании в Европа, бледнее на фона на други сривове в немската корпоративна система. Това разклаща финансовото състояние на страната, а Феликс Хюфелд, ръководител на регулатора BaFin, нарече ситуацията „пълно бедствие”.

Германският финансов министър Олаф Шолц определи срива като „скандал”. Той подчерта, че е време за преразглеждане на регулациите. „Трябва да преосмислим надзорните си структури”, каза Шолц. Той е поискал от министерството да излезе с идеи през следващите няколко дни.

„Ако са необходими законови, законодателни, регулаторни мерки, ние ще ги приемем и ще ги приложим”, заяви Шолц. „Скандал като Wirecard е зов за събуждане, че имаме нужда от повече наблюдение и надзор”, допълни той.

Германската адвокатска кантора Schirp & Partner заяви, че сега, когато Wirecard е извън релси, ще заведе искове срещу EY от името на акционери и облигационери. „Плашещо е колко дълго Wirecard AG е могла да да работи, без да бъде озаптена от одиторите”, каза партньорът Волфганг Ширп.

Новото ръководство на Wirecard беше в преговори за криза с кредиторите, но се оттегли в четвъртък сутринта, „поради предстояща несъстоятелност и свръхзадлъжнялост”.

Подаването на искането за несъстоятелност не включва дъщерното дружество Wirecard Bank, което има приблизително 1,4 милиарда евро депозити и вече е под аварийно управление от страна на BaFin.

Според цитиран от Ройтерс източник, „близък до разговорите с кредиторите”, въпреки че компанията има „здраво ядро”, тя е фалшифицирала две трети от продажбите си. Това означава, че няма начин да изплати целия си дълг, независимо от всички законови предизвикателства, с които ще се сблъска.

Възходът на Wirecard, основана през 1999 г. в Мюнхен, беше съпътстван от обвинения от страна на сигнализиращи хора, репортери и спекуланти, че приходите и печалбите на дружеството са били напомпвани чрез фалшиви транзакции. Шефът Браун отхвърляше тези твърдения на критиците в продължение на години, преди най-накрая да извика външния одитор KPMG (в края на миналата година) да проведе независимо разследване.

KPMG, която публикува констатациите си през април, не успя да потвърди 1 милиард евро в парични средства, постави под въпрос счетоводството на Wirecard и заяви, че не може да проследи „стотици милиони парични аванси” на търговците.

Браун беше арестуван в понеделник и освободен под гаранция от 5 милиона евро ден по-късно. Бившият главен оперативен директор Ян Марсалек също е заподозрян и се смята, че е във Филипините, според служителите на правосъдието там.

Коментари по темата: „„Няма ги парите”: Wirecard се срива с $4 млрд. дълг”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Get an account in under 3 minutes
    Sign up online or with our mobile app.

    Once verified you can start using it right away and your card will arrive in 2 days.

  2. Anonymous

    Blue Ridge Capital, which began shorting Wirecard in the mid-2000s, according to people familiar with the firm, closed down in 2017.

    John Hempton(Bronte Capital in Australia) has been betting against wirecard for about a decade.

    It has been a costly experience: In that time, 7€ to 200€

  3. Anonymous

    Fahmi Quadir(boutique NY fund, Safkhet Capital Management) has had 25% of its capital devoted to shorting Wirecard since last year.

  4. Anonymous

    wirecard – blocked 2 mil accounts

    Fintech Pockit, backed by Sir Alex Ferguson, has shut off the accounts of more than 500,000 uk customers until further notice

  5. Anonymous

    many who buy insurance against wirecard debt ( extremely cost-effective position thanks to its low theta) +300%/+400%/ in some cases, even more

  6. Фофу

    И последно да попитам изкпющеляка – ша са гъта ли тоя гнил капитализъм или има още малко докато да му дойде времето ??

  7. Anonymous

    wirecard bаnk продължава да си работи по света.

    Softbank е загубила към 800 мил при купуване на негарантирани облигации.

  8. Anonymous

    Mkt Cap – 227.88 M€
    52wk High – 159.8€
    52wk Low – 1.84€

  9. Anonymous

    1.84
    ▼ 1.69 (-47.80%)
    June 26, 12:19 PM CEST

  10. Anonymous

    Персонала в 2 филипински банки bpi/bdo е издал годишен баланс около 500$ по сметките на сингапурски фирма с е-лиценз собственост на wirecard през ирландска офшорка а после хартиените годишни документи са преправени на 1,9 млрд €(сумата която няма в цялата банкова система на филипините)

    kHoxumwR1k4

  11. Anonymous

    Wirecard и заяви, че не може да проследи „стотици милиони парични аванси” на търговците.

  12. Anonymous

    Fіnаnсіаl Тіmеѕ cъoбщи, чe cлyжитeли нa wirecard ca ce дoгoвapяли измaмнo дa нaдyвaт пpoдaжбитe и пeчaлбaтa в пoдpaздeлeниятa в Дyбaй и Дъблин и дa пoдвeдaт oдитopитe oт ЕY.

  13. Anonymous

    Повечето пари не същеструват. Те са виртуални. Надежда, че ще се върнат. Като спрат да се връщат – ще се срути цялата измамна финансова пирамида.

Коментар