AMD Ryzen заплени японските геймъри

Ryzen заема две трети от пазара на самостоятелно асемблирани компютри в Япония
(снимка: AMD)

Ефектът, на който се надяваше Intel с пускането на процесорите Comet Lake, остана незабелязан за японските потребители, които сами сглобяват персоналните си компютри (DIY). AMD Ryzen е на почит сред ентусиастите в Страната на изгряващото слънце.

Делът на „червените” процесори в DIY сегмента от японския пазар вече е почти в своя пик, като се измерва с 67,4%, съобщи тематичният уебсайт WCCFTech. За сравнение, делът на процесорите Intel е 32,6%.

Само преди три години, през 2017-а, картината беше съвсем различна, показва графика на BCN Ranking: индивидуалните потребители предпочитаха процесорите на Intel (83,9%), а търсенето на AMD беше на ниво от 16,1% сред купувачите.

Представените статистически данни не засягат конкретен магазин, а целия DIY пазар в Япония. Графиката ясно отразява как Intel загуби всичко за няколко години и реабилитирането засега не се случва.

Данните от Япония са в крак с по-мащабна тенденция – азиатските потребители все повече се запленени от  успешните Ryzen процесори. Така например, в Южна Корея AMD вече заема 60% от пазара, макар че до неотдавна Intel беше властелинът там.

Коментари по темата: „AMD Ryzen заплени японските геймъри”

добавете коментар...

  1. Blah

    @Йордан: Де юре е така. Де факто, тука си скъсах нервите да подкарам 3700x на едно дъно с B450 и не можах. Въпроса със съвместимостта и кое с кое ще работи при AMD си съществува като проблем. Да не говорим как можеш да си обновиш BIOS-а и каквото е работило до момента, да спре изведнъж. При Интел такива проблеми не съм имал никога. Медала има две страни…

  2. Йордан

    Самият факт, че Интел има 32,6% пазарен дял си е чисто постижение 🙂 Предвид, че АМД тотално смазва Интел в почти всяко едно отношение, ми е трудно да повярвам, че през 2020г все още има хора, които ще си купят интелски процесор.

Коментар