Сноудън към IT-тата: Не бъдете безразлични как използват труда ви

Мнозина от ИТ индустрията не използват силата си, за да спрат опасните технологии
(снимка: CC0 Public Domain)

Работещите в ИТ сектора трябва да мислят дълго и упорито за това как се използва техният труд от компаниите, в които работят, за натрупване на власт, за проследяване и фундаментална промяна на обществото. ИТ експертите трябва да мислят дали е етично да се работи в технологичните компании въобще, заяви Едуард Сноудън, бивш служител на щатската Национална агенция за сигурност, огласил редица нередности в работата на властите.

По време на дискусия относно технологиите и проследяването, организирана от изданието Motherboard и кампанията Mijente, Сноудън бе запитан от Жасинта Гонзалес, организатор на Mijente, какво трябва да се направи, за да се накарат работниците в технологичната индустрия да заемат по-решителна позиция относно прекратяване на практиката ИТ системите да се използват за натиск върху големи групи хора. Размишлявайки върху собствения си опит, Сноудън посочи, че изглежда се случва известно пробуждане в технологичната индустрия. Ала тези, които работят в областта на технологиите, трябва да се замислят по-сериозно за разработките, в които участват, и за по-мащабните последици от своята работа, коментира Сноудън.

Всяка работа е политическа

„Реалността е, че всяка работа е политическа. Няма значение дали продаваш хотдог на улицата. Всички сме изправени пред избор относно това как се използва трудът ни, на кого служим, за кого действително работим и кой има полза от труда на живота ни”, казва Сноудън.

Много хора в технологичната индустрия се организират за различни каузи през последните години. Само в последните няколко седмици бяхме свидетели на „виртуално” излизане на стотици служители на Facebook в знак на протест срещу решението на компанията да толерира публикации, смятани за обидни. Свидетели бяхме и на писмо, подписано от поне 1666 служители на Google, с което те настояват компанията да спре продажбата на технологии на полицейските управления.

Но, според Гонсалес, макар че тези моменти са вълнуващи, мнозина от технологичната индустрия не са използвали силата си, за да спрат действително опасните технологии, когато се сблъскат със засегнатите общности. Много ИТ служители показаха, че са готови да подпишат името си на писмо, но сравнително малко са готови да се откажат от работата си или да разкрият нередности.

Физици ли са ИТ експертите?

Мнозина във високотехнологичната индустрия смятат, че тяхната работа е неутрална по отношение на стойността, която създават, казва Сноудън. ИТ експертите сравняват себе си с физиците, които са работили за използване на силата на атома, вярвайки, че разработката им ще бъде използвана за добиване на чиста енергия. Резултатът, разбира се, е едно от най-опустошителните оръжия в човешката история.

„Инженерите обичат да вярват, че те са нещо като учените, и че това, което правят, е нещо чисто и неутрално, казва Сноудън. Как се използва технологията – това остава „отделен въпрос”.

„Хората, които правят електронни таблици, хората, които разработват приложения за времето, хората, които просто искат да създадат уебсайтове за проследяване на родословието си – всички те биват купени, биват корумпирани, биват стимулирани да вграждат своите способности в платформи, в приложения, които по същество работят срещу обществеността и в полза на някакви институции, където попадат”, казва Сноудън.

Един от емблематичните примери е наблюдението на тълпи протестиращи с дронове, при което се прилагат „същите стратегии за наблюдение, използвани в Афганистан, когато дронове картографират мобилните телефони”.

Военни технологии срещу цивилни хора

Въпросните технологии, направени за военни приложения, имат своя начин да се „придвижат” в живота на цивилните хора – да бъдат приложени спрямо обезправените, срещу малцинствата, срещу обществото, смята Сноудън. „Дори ако чувствате, че това не ви касае лично, знайте, че ви касае и и ще ви касае занапред във времето”.

Хората, работещи в технологичната индустрия, трябва да се вглеждат по-внимателно в цялостната картина, да забележат как се използват технологиите, върху които работят, и върху последиците от това. Често пъти нещата изглеждат „просто един проект”. Но това рядко е така. ИТ експертите трябва да помислят задълбочено и да заемат по-решителна позиция относно това кой и как използва техния труд.

„Не е достатъчно да четете. Не е достатъчно да вярвате в нещо. Не е достатъчно да напишете нещо. Трябва в крайна сметка да се застъпите за нещо, ако искате картината да се промени”, казва Сноудън.

Коментари по темата: „Сноудън към IT-тата: Не бъдете безразлични как използват труда ви”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Всеки някога ще отговаря за делата си. По-добре е да е от рано, още сега, преди да си направил нещо, което може да се използва за зло.

  2. dedo

    Е, ами милионите работещи в военната индустрия, химическата индустрия, хранителната индустрия и т.н?

Коментар