Скандалите около NSA костват милиарди на ИТ бизнеса

Разкритията на Едуард Сноудън за дейността на NSA нанасят огромни щети на американския ИТ бизнес

Разкритията на Едуард Сноудън за дейността на NSA нанасят огромни щети на американския ИТ бизнес

Скандалните разкрития за шпионаж от страна на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) ще костват огромни щети на американските компании.

Пропуснатите ползи за доставчиците на ИТ услуги, вкл. облачни, ще възлязат на 47 милиарда дола за период от три години. Това сочи прогноза на анализаторската компания Forrester Research за периода 2014-2016 г., цитирана от CNET.

Основният удар от изтеклата информация понасят доставчиците на ИТ услуги – те ще загубят 46,5 млрд. долара в рамките на три години. В същото време пропуснатите ползи за доставчиците на интернет услуги се оценяват на 500 млн. долара от Forrester Research. Не се пояснява обаче на какво се дължи тази огромна разлика между двата типа засегнати компании.

След разкритията за дейността на американските спецслужби, 26% от шефовете на компании по целия свят са съкратили обемите на договорите с ИТ доставчиците от САЩ или напълно са се отказали от тях, сочи анализът на Forrester Research.

Най-големи щети на американския ИТ бизнес са нанесли разкритията за програмата Prism на бившия системен администратор на NSA и ЦРУ Едуард Сноудън през 2013 г. Съгласно документите, в рамките на тази програма компании като Microsoft, Facebook, Apple и други доброволно, без съдебни заповеди са предоставяли на специалните служби достъп до персонални данни на своите клиенти.

Въпреки, че американските компании опровергаха подобни информации и се опитаха да възстановят репутацията си на надеждни партньори, някои правителства, вкл. на Китай и Русия, предприеха мерки, които ограничават вноса на технологии от САЩ.

Една от първите щатски компании, които изпитаха на гърба си последиците от скандала, бе Cisco Systems. В края на 2013 г. мрежовият гигант съобщи, че поръчките за доставка на оборудване в Китай са намалели с 18%. Шефът на компанията Джон Чембърс дори написа открито писмо до Барак Обама, в което поиска от президента на САЩ да обуздае дейността на спецслужбите.

Коментар