Съдебно решение в САЩ реабилитира Едуард Сноудън

victory_against_nsa_top_ins

Решението на Апелативния съд се смята за реабилитация на Сноудън и удар по политиката за проследяване и по законодателството за наблюдение в САЩ (източник: boingboing.net)

Апелативният съд във Втори съдебен окръг на САЩ се произнесе, че програмата за събиране на трафични данни на Националната агенция за сигурност (NSA) на САЩ е незаконна. Първоинстанционният съд беше приел, че проследяването е законно, в отговор на жиу-жицу стратегията на Ал-Кайда.

Решението се смята за  реабилитация на Сноудън и удар по политиката за проследяване и по законодателството за наблюдение, което последва 9/11, пише в блога си експертът по медийно право Нели Огнянова.

Въпросът към съда е дали събирането на данни за телефонните разговори от и към територията на САЩ е релевантно към целите на разследване на престъпленията. Съдът отговаря отрицателно:

„Стигаме до извода, че да се даде възможност на правителството да събира метаданни – само защото те биха могли да са релевантни при евентуално бъдещо разследване в бъдеще – не покрива и най-толерантен тест за релевантност”.

Водят се още две подобни дела (9-ти окръг и D.C.), а от изхода им зависи и окончателният отговор на въпроса. Решението е широко отразено в американските медии. Подчертава се, че Конгресът никога не е давал подобно разрешение – и тайните правила са анатема за демокрацията.

Коментари по темата: „Съдебно решение в САЩ реабилитира Едуард Сноудън”

добавете коментар...

  1. o_@

    АНС ако искат да спрат Алкайда, просто могат да звъннат в ЦРУ и да им кажат да престанат.

  2. tara

    Това заслужава ГЕЙСАЩ!

Коментар