Chrome става по-малко лаком за памет

Chrome ще консумира по-малко памет, ползвайки нова функция на Windows 10
(снимка: CC0 Public Domain)

Google пусна първата тестова версия на своя браузър Chrome за Windows 10, която използва нова функция на операционната система, призвана да реши проблема с голямата консумация на RAM памет.

Google отдавна се бори с прекомерната употреба на оперативна памет от Chrome. Но въпреки положените усилия, проблемът все още е актуален – Chrome остава лаком за RAM.

Наскоро излязлата актуализация Windows 10 May 2020 Update (версия 2004) включва нова функция за управление на паметта, наречена SegmentHeap и приложима за Win32 приложения, вкл. браузърите Chrome, Edge и Firefox. Разработчиците на приложения могат да я използват, за да намалят използването на RAM памет.

По-рано този месец Google потвърди, че планира да използва SegmentHeap за решаване на проблеми с паметта в Chrome. Сега компанията обяви поддръжка на функцията в тестовата версия Chrome Canary под номер 85.0.4182.0 за Windows 10.

Ентусиастите могат да тестват браузъра, но трябва да имат предвид, че Canary е много ранна тестова версия, която може да работи нестабилно и да съдържа всякакви грешки.

Microsoft вече активира поддръжката на SegmentHeap в собствения си браузър Edge, базиран на Chromium. Според компанията, в резултат на тази стъпка използването на паметта от браузъра е намаляло с 27%.

Коментари по темата: „Chrome става по-малко лаком за памет”

добавете коментар...

  1. haha

    Памет с произволен достъп – RAM (random access memory). Написано “RAM памет” е тавтология. Все едно казваш “паметта памет с произволен достъп”. Освен това абревиатурата RAM си е нарицателно за оперативна памет и едва ли има нужда за някой да се уточнява с последващото съществително “памет”

Коментар