Европа сертифицира първи електрически самолет

Електрическият самолет Velis Electro получи зелена светлина за масово производство
(снимка: Pipistrel)

Електрическите автомобили вече са обичайно явление по пътищата, но електрическите самолети все още се приемат като екзотика и превозно средство от бъдещето. Това бъдеще вече е една крачка по-близо.

Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) сертифицира за първи път електрически самолет. Става въпрос за едномоторен Velis Electro на словенската Pipistrel. Сертификатът позволява на компанията да започне масово производство.

Самолетът е проектиран за двама – пилот и един пътник. В момента Pipistrel има 31 поръчки за доставка на Velis Electro – от летателни училища в седем различни държави, където ще се използва за обучение на пилоти.

Pipistrel е сключила споразумение за производство с китайската компания Sino GA в размер на около 500 милиона долара. Velis Electro ще бъде сглобен в два завода на Sino GA.

Velis Electro разполага с електрически двигател Pipistrel E-811-268MVLC с максимална мощност 77,2 к.с., захранват от две течно охлаждани тягови батерии с капацитет 11 кВтч. Самолетът има максимална скорост 181 км/ч и пробег до 50 минути.

Масата на самолета е 428 кг, а максималното тегло на излитане (MTOM – Maximum takeoff weight) е 600 кг. Цената на Velis Electro е само 160 хиляди евро.

Коментар