H55 нажежава конкуренцията при електрическите самолети

След като обиколи света със соларен самолет през 2016 г., сега пилотът Андре Боршберг се готви неговата фирма за електрически задвижващи системи да стане лидер в е-авиацията
(на снимката: Solar Impulse, фото: ESA)

С инвестиция от над 65 милиона швейцарски франка компанията за електрически самолети и електрически задвижващи системи H55 се готви за разширяване на дейността си в Северна Америка, най-вече в Канада. Основаната от Андре Боршберг фирма е готова да нажежи сериозно конкуренцията в сферата на е-авиацията.

H55 обяви приключването на поредния кръг финансиране – от серия C, в рамките на която привлече и инвестиция от правителството на Квебек. Този етап ще позволи на H55 да изпълни до края на 2025 г. изискванията за окончателно сертифициране от Европейската агенция по авиационна безопасност на нейната електрическа задвижваща система. В това младата компания се надява да стане първа в света.

H55 е основана от Андре Боршберг – швейцарски предприемач, изследовател и пилот, който стана известен с първия в историята околосветски полет със соларен самолет. Машината на име Solar Impulse обиколи света през 2016 г. По време на етапа от Япония до Хавай Андре счупи световния рекорд за най-дълъг самостоятелен полет със самолет от всякакъв вид: 117 часа и 52 минути.

Преди това, на 7 юли 2010 г., Андре извърши първия 24-часов полет със Solar Impulse, захранван изцяло със слънчева енергия. Това бе и рекорд за най-дългия пилотиран полет със слънчева енергия и най-голямата височина, достигната от пилотиран слънчев самолет.

Сега H55 – фирмата, основана от Боршберг – специализира в сертифицирани електрически двигатели, батерии и решения за управление на енергията. С новото финансиране в размер на 65 милиона швейцарски франка компанията планира да завърши всички изисквания за сертифициране на своите батерии от EASA до края на настоящата година.

Батерийните пакети ще бъдат готови за интегриране в CS-23 в началото на 2025 г. През март 2024 г. EASA даде одобрение за разработената от H55 система за съхранение на енергия, потвърждавайки, че покрива стандартите за оперативна годност и екологична неутралност, както и безопасността ѝ.

Част от новопривлечените пари идват от правителството на Квебек, представлявано от Investissement Québec. Средствата ще бъдат разпределени и за подкрепа на разширяването на H55 в Северна Америка, което включва производство в завод на компанията в Монреал, разработване на продукти и инженерно персонализиране съвместно с ключови клиенти.

Участието на правителството на Квебек бе определено като стратегическа инвестиция за фирмата, но също и за визията на местната власт за развитието и значението на електрическата авиация.

„H55 ще бъде първата компания, която отговаря на изискванията на сертифициращите органи за своите батерии“, коментира Андре Боршберг, съосновател и изпълнителен председател на H55. „Имаме няколко месеца до удовлетворяване на всички изисквания за сертифициране за нашите батерии това ще ни позволи да бъдем първи на пазара”.

Коментар