Родителите все повече се тревожат от увлечението на децата по смартфоните

Почти половината от родителите смятат, че използването на мобилни телефони е променило личността на детето им (снимка: CC0 Public Domain)

Родителите по цял свят смятат, че дългото стоене на детето пред екрана е източник на големи спорове, а две трети се тревожат за използването на смартфон през ваканцията, според проучване на финландския производител на телефони HMD сред 10 000 родители. 

Използването на смартфони и приложенията за социални мрежи оказва влияние върху психичното благополучие на децата, споделят родителите. Повече от половината съжаляват, че са дали смартфон на детето си. Близо 75% от родителите се опасяват, че смартфоните излагат децата им на опасности в интернет.

11 години е средната възраст, на която родителите подаряват смартфон на детето си за първи път – но много от тях признават, че им се иска да бяха изчакали повече, установи проучването на HMD (Human Mobile Devices), проведено в Обединеното кралство, САЩ, Индия, Германия и Австралия.

Повече от половината от анкетираните съжаляват, че са дали достъп на детето си до смартфон на толкова ранна възраст. Една трета от запитаните родители посочват като основни причини за това отрицателните ефекти на устройството и промените в личността на децата. Постоянна е загрижеността относно въздействието върху децата на социалните мрежи, които вървят ръка за ръка със смартфоните.

Периодът на лятната ваканция е източник на тревога за родителите, които мислят колко време техните деца ще прекарват пред смартфоните си. Впечатляващите 70% от анкетираните признават, че детството без смартфони им е дало възможност да споделят повече време със семействата си – нещо, което собствените им деца не са преживели.

Над половината (55%) от родителите казват, че прекомерното използване на телефона от детето им е източник на големи спорове вкъщи, а една трета дори са плакали заради манията на детето си по телефона.

Според резултатите от проучването, три четвърти (73%) от родителите смятат, че през лятната ваканция децата им ще са приковани повече към телефоните си, 64% твърдят, че това ще се отрази негативно на съня им, 61% смятат, че ще намалее физическата им активност, а повече от половината (54 %) се тревожат, че ще намалее времето, което прекарват в общуване с приятели.

При положение, че повече от половината респонденти са съгласни, че смартфоните могат да окажат положително въздействие върху децата им и да им бъдат от полза в образователен план по време на лятната ваканция – включително да им позволят да поддържат връзка с приятели – родителите очевидно са изправени пред дилема.

Сред другите ключови данни от глобалното проучване са опасенията на почти 75% от родителите, че смартфоните излагат децата им на опасности в интернет, като повече от половината признават, че не знаят какво правят децата им, докато използват смартфоните си.

Почти половината от родителите смятат, че използването на мобилни телефони е променило личността на детето им, а една трета твърдят, че детето им има проблеми с образа на тялото си, заради социалните мрежи.

Коментар