Япония започна производство на летящи коли

Летящата кола SkyDrive SD-05 побира двама пътници и пилот
(снимка: SkyDrive)

Летящите автомобили са по-близо до пазара, отколкото мнозина предполагат. След редица експерименти със спорен успех на различни инженерни екипи по света, сега в Япония започна серийно производство на летяща кола, а това говори много за напредъка на технологията.

Японската компания Suzuki обяви началото на производството на „летящи автомобили” съвместно със SkyDrive. Става въпрос за модела SkyDrive SD-05, споразумение за който двете компании подписаха през октомври миналата година. Производството е организирано в град Ивата, префектура Шизуока.

SkyDrive SD-05 е компактен електрически самолет с вертикално излитане и кацане (eVTOL), предназначен за двама пътници и пилот. Летящата кола има максимална крейсерска скорост 100 км/ч и пробег от приблизително 10 км с едно зареждане.

Очаква се SkyDrive SD-05 да се използва като въздушно такси на Expo 2025 в Осака следващата година. Тогава частни клиенти ще могат да купуват иновативните „летящи коли”.

SkyDrive SD-05 развива крейсерска скорост 100 км/ч и има пробег 10 км
(снимка: SkyDrive)

Suzuki и Skydrive планират да произвеждат около 100 електрически самолета годишно. Цената на летящото eVTOL возило все още не е обявена, но се очаква да бъде доста висока, предвид ограничения обем на производството.

Коментари по темата: „Япония започна производство на летящи коли”

добавете коментар...

  1. Мда

    Колко да ида до магазина да си взема бира

  2. Сашо

    Веднага отивам да си го купя-цели 10 км мога да измина с него.

Коментар