Безпилотно въздушно такси извърши междуградски полет

4-местният самолет на AutoFlight прелетя между два китайски града за 20 минути
(снимка: AutoFlight)

За първи път безпилотно въздушно такси извърши междуградски полет. Футуристичното возило на AutoFlight прелетя около 50 км между два китайски града за 20 минути, докато пътуването с кола би отнело около 3 часа.

Електрическият самолет с вертикално излитане и кацане (eVTOL) на AutoFlight прекоси Перлената река по време на полет от Шенжен до Джухай. Полетът, който се проведе на 27 февруари, отне само 20 минути, съобщи за успешния експеримент SCTN.

Въпреки сравнително краткото разстояние между градовете, само около 50 км, пътната ситуация там не е от най-лесните: градовете са разположени на противоположните страни на делтата на Перлената река, където тя се влива в Южнокитайско море.

Освен това районът е един от най-гъсто населените в света: там живеят около 86 милиона души, а въздушното пространство граничи с няколко международни летища.

Демонстрационният полет на въздушното такси се проведе напълно автономно, но засега без пътници. Сертифицирането за превоз на пътници трябва да бъде извършено в следващите две години.

Въздушно такси от AutoFlight побира до четирима пътници, може да достигне крейсерска скорост до 200 километра в час и има максимален обхват на полета от 250 километра.

В бъдеще китайските власти планират да организират няколко маршрута за въздушни таксита на ниски височини, като проектът предвижда създаване на хиляди площадки за излитане и кацане на такива превозни средства.

Броят на безпилотните полети може да достигне 300 000 годишно, както пътнически, така и товарен транспорт. eVTOL самолетите ще се използват за туризъм, логистика и спешни услуги.

Коментар