Intel иска да залее пазара с чипове за AI PC

Процесорите за РС с изкуствен интелект са новото поле за конкурентна надпревара
(снимка: Intel)

Новата амбициозна цел на Intel е да достави на пазара 100 милиона процесора за персонални компютри с изкуствен интелект (AI PC) до края на следващата година. Засега такива са само Meteor Lake чиповете на компанията.

Производителите на процесори все повече говорят за изкуствен интелект. AMD вече обяви AI чипове Ryzen, а сега конкурентът Intel заяви амбициите си да наводни пазара с процесори за AI PC. Целта от 100 млн. такива процесори трябва да бъде изпълнена до края на 2025 г.

Според публикация на WCCF Tech, процесорният гигант ще се опита да достави на пазара 40 милиона процесора за AI PC в рамките на тази година и още 60 милиона през следващата.

В момента Intel разполага с NPU модул за работа с AI само в мобилните процесори Meteor Lake. Тази година се очаква компанията да пусне Arrow Lake и Lunar Lake процесори, които също ще имат NPU блокове.

Конкурентът AMD вече вгради AI модул в процесорите Ryzen 7040 и в новите Ryzen 8040.

Но от гледна точка на софтуера всичко това все още е относително безполезно за масовия потребител, тъй като тези хардуерни AI ресурси практически няма за какво да се използват.

Междувременно Intel разкри планове за усвояване на 1-нанометров технологичен процес за производство на чипове, известен като Intel 10A. Компанията се ангажира да го въведе в серийно производство след 3 години, тоест до 2027 г.

Коментари по темата: „Intel иска да залее пазара с чипове за AI PC”

добавете коментар...

  1. ще видим

    Ако не се разбързат по прознога другата година идва нов вирус и то много по смъртен и както знаем какво стана с тренировката ще е голема грешка да се мотат до 2025та.
    Ама айде ще видим.

Коментар