microSD карти достигат параметрите на SSD

microSD картите от следващото поколение ще са необходими за мобилните изчислителни системи и устройства с изкуствен интелект (снимка: Samsung)

Samsung Electronics започва изпитванията на microSD SD Express карта с 256 гигабайта памет и последователна скорост на четене до 800 мегабайта в секунда (MB/s), както и масово производство на UHS-1 microSD карта с 1 терабайт (TB) памет.

Новата серия microSD карти от следващото поколение ще са необходими за мобилните изчислителни системи и устройства с изкуствен интелект в близките години. Въпреки малкия си размер, тези карти памет имат висока производителност и капацитет като на SSD диск, подчертаха от компанията.

SD Express microSD карта със скорост до 800 MB/s

За пръв път в индустрията Samsung предлага високопроизводителна microSD карта на базата на интерфейса SD Express със скорости до 800 MB/s. Тази разработка е резултат от сътрудничество с клиент на компанията за създаване на специализиран продукт.

Благодарение на ниската консумация на енергия и оптимизирания фърмуер, вкл. с контрол на температурата, SD Express microSD картата постига производителност, сравнима с тази на SSD дисковете с малък размер.

Express microSD картата с 256GB е четири пъти по-бърза от стандартните карти
(снимка: Samsung)

Докато скоростта на четене на стандартните microSD карти, базирани на интерфейса UHS-1, е ограничена до 104MB/s, скоростта на SD Express достига 985 MB/s. Въпреки това, SD карти с този интерфейс не бяха достъпни на пазара досега.

Последователната скорост на четене на SD Express microSD картата на Samsung достига 800 MB/s, което е 1,4 пъти повече от скоростта на SATA SSD дисковете (достигаща 560 MB/s) и над 4 пъти спрямо стандартните UHS-1 карти памет (до 200 MB/s).

Технологията Dynamic Thermal Guard (DTG) поддържа оптимална за SD Express microSD картата температура, дори при дълготрайно използване, за да се осигури висока производителност и надеждност на малкия ѝ форм-фактор.

UHS-1 microSD карта с 1TB памет

Новата microSD карта с 1TB памет на Samsung е снабдена с осем слоя по 1 терабит (Tb) V-NAND от осмо поколение във форм-фактор на microSD, с производителност на ниво SSD диск.

UHS-1 microSD картата с 1TB памет се базира на новата технология V-NAND
(снимка: Samsung)

Картата е подложена на най-сериозните тестове в индустрията, за да издържи в предизвикателни среди, благодарение на свойства като водоустойчивост, устойчивост на високи температури, защитен от удари дизайн, защита от износване и защита от рентгенови лъчи и магнитни полета.

Наличност и цени

SD Express microSD картата с 256GB памет и UHS-1 microSD картата с 1TB памет ще бъдат достъпни за покупка по-късно през годината. Цените на новите памети все още не са обявени от Samsung.

Коментар