САЩ искат арест за тайвански инженери, крали за Китай

Търговската война между САЩ и Китай поражда непрекъснато скандали в ИТ индустрията
(снимка: CC0 Public Domain)

Мандатът на Доналд Тръмп започна под мотото „Да направим отново Америка велика!”, а Китай беше първата жертва на този лозунг. Американските власти започнаха да пресичат всяка възможност за достъп на Китай до високите технологии.

Първото съдебно дело в крак с новата политика на Белия дом бе срещу тайванската компания UMC и китайската Jinhua, които бяха преследвани по искане на Micron. Съд в Тайван вече се произнесе по това дело, докато в САЩ процесът продължава в търсене на по-строги наказания.

Според тайвански източници, на които се позовава SemiWiki, Федералният съд в Сан Франциско е издал заповед за арест на трима инженери, които са работили в тайванското подразделение на Micron. Двама от тях вече фигурират в съдебните документи в САЩ и Тайван. Името на третия се появява за първи път.

В Тайван и двамата инженери бяха осъдени на различни присъди и трябваше да платят обезщетение на американския чипмейкър Micron. Съдът в Тайван също поиска арест на бившия шеф на тайванското подразделение на Micron.

UMC съобщи, че делото срещу нея все още продължава в САЩ, въпреки че компанията вече прекрати сътрудничеството с китайския производител на DRAM памети Jinhua, за който се твърди, че е получателят на технологиите, откраднати от Micron.

Официално причината за издаването на заповеди за арест е фактът, че подсъдимите не са се явили на съдебното заседание, което се проведе миналата сряда в Сан Франциско.

Предполага се, че тайванските граждани, обвинени в кражба на американски технологии, живеят и работят за Jinhua в континентален Китай. Във всеки случай ще бъде необходима процедура за екстрадиция в САЩ, което на фона на влошените отношения между Вашингтон и Пекин изглежда като трудна операция, но може да послужи като мотив за нови санкции.

Коментари по темата: „САЩ искат арест за тайвански инженери, крали за Китай”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Хайде рубладжийте, излизайте и бързо оправдайте горките момчета пострадали от тия изедници империалистЕ.
    Нали все от първа ръка информация изнасяте, т.е. плющите тъпотии и си вярвате.

Коментар