Изтече клиентска база данни на BMW

Огромна база данни със собственици на BMW автомобили се появи в „тъмния уеб”
(снимка: CC0 Public Domain)

База от данни с информация за 384 319 собственици на автомобили BMW от Обединеното Кралство се предлага за продажба във форум в „тъмния уеб”  от хакерска група, подвизаваща се под името Kelvin Security Team, съобщиха от KELA, фирма за киберсигурност, базирана в Тел Авив.

Същата хакерска група миналата седмица се опита да продаде база от данни, свързана с американската бизнес консултантска фирма Frost & Sullivan. Сега тя публикува информация за клиенти на BMW, включително инициали и фамилни имена, имейли, адреси, номера на превозни средства, имена на търговци, наред с други данни.

Kelvin Security Team е силно активна хакерска група в „подземните” форуми, като само през юни 2020 г. е предложила за продажба 16 бази данни, включително такива, свързани с правителствени контрактори на САЩ и схеми за разработвани руски военни оръжия, твърдят от KELA.

В допълнение, групата е предоставила безплатно 28 бази данни, засягащи различни институции в Мексико, Иран, САЩ, Австралия, Швеция, Франция и Индонезия. От KELA заявяват, че са открили и база от данни на собственици, предлагана за продажба в „подземен” форум.

От хакерската група твърдят, че данните за BMW идват от „кол център”, който управлява клиенти на различни доставчици на автомобили. KELA заяви, че е получила базата данни и е установила, че тя съдържа почти 500 000 клиентски записа от 2016 г. до 2018 г., като засяга и американски собственици на други марки автомобили, вкл. Mercedes, SEAT, Honda и Hyundai.

Стоян Букович

Стоян Букович

Коментар