Tenda A15 AC750 – достъпният Wi-Fi повторител

Tenda A15 AC750 впечатлява с малки размери и отлични характеристики за цената си
(снимки: TechNews.bg)

Изнервящо е, когато интернет връзката отслабва от стая в стая, а понякога дори е толкова лоша, че уеб сърфирането в някои помещения на къщата или апартамента става мъчение. Този проблем може лесно да бъде преодолян с помощта на т.нар. Wi-Fi повторители – достъпни устройства, които усилват сигнала и разширяват покритието на безжичната мрежа.

Компактен и ефективен е Wi-Fi повторителят Tenda A15 AC750 – един от най-достъпните модели на пазара с цена около 50 лв. (с включен ДДС) от партньорите на производителя у нас. Това устройство позволява безпроблемно усилване и разширяване на Wi-Fi мрежата в рамките на жилището, особено в двуетажни къщи и по-големи апартаменти, където наличният рутер не може да осигури желаното покритие на висока скорост.

Дизайн и портове

A15 веднага прави впечатление с малките си размери – в компактната кутия намираме още по-мъничко бяло устройство с размери 80x57x45 мм и две прилепнали отстрани антени, които при използване се изправят вертикално.

Освен повторителя в кутията има и документация – нищо повече не е необходимо, тъй като, за да работи, повторителят трябва единствено да се постави в електрически контакт.

На лицевата страна, която е с релефна повърхност, са разположени няколко светлинни индикатора – за сила на Wi-Fi сигнала (свети в червено при слаб сигнал, в синьо – при силен и не свети, ако няма сигнал), WPS индикатор и един индикатор, че повторителят е включен (Power).

Под индикаторите се намира WPS бутонът – полезна функционалност, която позволява лесно свързване на устройства към безжичната мрежа. На гърба на повторителя е щепселът за включване към електрическата мрежа.

Отдолу на A15 откриваме 100-мегабитов LAN порт (RJ45) за включване на повторителя към локална мрежа или за жично свързване към него на различни устройства, в зависимост от режима на работа на устройството. То може да се използва като повторител и точка за достъп. До LAN порта се намира и бутонът Reset за нулиране на настройките.

Характеристики

Tenda A15 AC750 е двубандов Wi-Fi повторитeл, който разширява едновременно 2,4 GHz и 5 GHz Wi-Fi мрежи, като автоматично превключва свързаните устройства между двете честотни ленти. Устройството поддържа 300 Mbps в диапазона 2,4 GHz и 433 Mbps в честотната лента 5 GHz. Благодарение и на двете еднопосочни антени по 2dBi всяка, повторителят разширява ефективно Wi-Fi покритието на инсталирания в жилището рутер.

Устройството може да работи в два режима – повторител (Repeater) и точка за достъп (AP), така че се вписва в различни сценарии на употреба.  В ролята на повторител AC750 разширява Wi-Fi покритието чрез усилване на сигнала от рутера и осигурява по-качествена интернет връзка за свързаните, вкл. жично, устройства. Когато се използва в режим AP, AC750 е свързан към интернет през LAN порта си и се превръща в самостоятелна точка за достъп и към него могат да се свързват безжично различни устройства.

A15 може да се използва в режим на повторител и точка за достъп
(илюстрация: Tenda)

Наред с тези възможности, AC750 поддържа полезната функционалност WPS, която улеснява свързването на мобилни клиенти към устройството, а също така и смесен режим на криптиране WPA/WPA2. Налична е и функция за скриване на SSD името на мрежата (Hide SSID).

Съвместимост и инсталиране

Повторителят може да работи с всеки Wi-Fi рутер или Wi-Fi DSL модем-рутер, достъпен на пазара, което го прави широко приложим във всяка домашна мрежа.

Инсталирането на устройството е изключително лесно, в три стъпки: свързване на клиентското устройство към SSID на мрежата, която искате да разширите; влизане в уеб портала на Tenda от браузъра (на адрес re.tenda.cn); избор на Wi-Fi мрежата за разширение и въвеждане на паролата.

A15 може да се използва в режим на повторител и точка за достъп
(илюстрация: Tenda)

Можете да направите и различни други настройки на повторителя през уеб портала, вкл. задаване на пароли, параметри на сигурността, черни и бели списъци и др. Ще представим по-подробно процеса на инсталиране и резултатите от теста в следваща публикация за A15.

Наличност

Несъмнено, Tenda A15 AC750 е сред най-достъпните Wi-Fi повторители на пазара – той струва около 48 лв. (с ДДС) в търговската мрежа у нас, с гаранция 24 месеца. Срещу тази скромна сума ще получите функционалност, която ще ви осигури разширено безжично покритие у дома и комфортно сърфиране в уеб от всяко помещение в жилището.

Коментари по темата: „Tenda A15 AC750 – достъпният Wi-Fi повторител”

добавете коментар...

  1. Penev

    и чакай три месеца после енев

  2. Enev

    Платена реклама.По добре си поръчайте Xiaomi ot Aliiexpres на половин цена.

Коментар