Езикът за програмиране Python е по-популярен от всякога

Разработчиците на софтуер харесват езика за програмиране Python
(снимка: CC0 Public Domain)

Разработчиците на софтуер продължават да се стичат към езика за програмиране Python, който е по-популярен от всякога досега, сочат различни класации и рейтинги от началото на годината.

Така например, за първи път език, различен от JavaScript, който остава номер едно в рейтингите, или Java, другият подгласник, влезе в Топ 2, откакто RedMonk изготвя своята класацията (от 2012 г.). Python се настани на 3-то място и в рейтинга на Tiobe за най-популярните езици за програмиране.

Този успех е особено значим, като се има предвид „каменистият” преход от втората версия на Python, която разработчиците на езика спряха да поддържат тази година, към третата версия, отбеляза в неотдавнашна публикация Wired. Рядко се вижда каквото и да било движение в най-горния слой на рейтингите, където са утвърдени езици за програмиране, коментира Стивън О’Грейди, съосновател на RedMonk.

JavaScript е основният начин, по който разработчиците изпълняват код в уеб браузърите, но все по-често се използва и за други цели – като се започне от разработване на мобилни и настолни приложения и се стигне до програмиране на дронове. Java, междувременно, е стандартният език за писане на приложения за Android и за корпоративна разработка на софтуер.

Изучаването на Java е широко достъпно, включително и у нас. Желаещите могат да се запишат дори в безплатни онлайн курсове по Java в един от водещите обучителни центрове в страната, където могат да усвоят и Python, както и други професионални умения.

Успехът на Python не беше сигурен. Дългият преход от Python 2 към Python 3 можеше да пропъди разработчиците от този език. Python 3 излезе през 2008 г. и първоначално екипът планираше да спре да поддържа Python 2 през 2015 г., което означаваше отказ от поправки на грешки и актуализации на сигурността от официалния проект. Но екипът удължи срока до 2020 г., когато стана ясно, че много разработчици ще се нуждаят от повече време, за да актуализират своя код до по-новата версия.

През това време разработчиците можеха да изберат да преминат към по-нов език за програмиране, като Rust на Mozilla, Go на Google или Kotlin на JetBrains. Но в крайна сметка популярността на Python нарастваше, благодарение на неговата гъвкавост.  Компании като Google, Dropbox и Instagram разчитат много на Python, както и безброй по-малки проекти. Pythin също така се настани в академичните среди като предпочитан език от много учени и математици.

RedMonk класира езиците за програмиране въз основа на два критерия: броя на зададените въпроси за всеки език в Q&A сайта StackOverflow и броя на проектите с даден език, хоствани в услугата GitHub (вече собственост на Microsoft). Идеята е да се откроят тенденциите в професията, свързана с разработка на софтуер.

Оценката на RedMonk, поне що се отнася до Python, е в съответствие с други рейтинги. Според проучване на StackOverflow, Python е третият най-използван език за програмиране, без да се брои HTML, като пред него са само JavaScript и езикът за заявки към бази данни SQL. Проучването установява също, че Python е вторият най-любим език на анкетираните разработчици след Rust.

Междувременно индексът Tiobe, който измерва броя на резултатите в търсачките за определени езици, показва нарастваща популярност на Python през последните години, като му отрежда трето място след C и Java.

Коментар