Инсталиране на Wi-Fi повторител – Tenda A15

Двубандовият Wi-Fi повторител Tenda A15 е достъпно устройство с висока ефективност
(снимки: TechNews.bg)

Навярно искате да имате по-силен безжичен интернет във всички кътчета на жилището – интернет, който е стабилен, бърз и не прекъсва когато си поиска. Можете да си осигурите такъв интернет с едно семпло устройство, наречено Wi-Fi повторител. Трябва да имате, разбира се, и надежден доставчик на интернет.

Двубандовият Wi-Fi повторител Tenda A15 AC750, който ви представихме неотдавна, е достъпно като цена устройство и същевременно върши чудесна работа по разширяване на безжичното покритие, така че да имате желания интернет навсякъде в жилището – всички дъгички на индикатора за Wi-Fi сигнала ще светят и няма да ви се налага постоянно да се премествате по-близо до рутера.

В това се убедихме от теста на устройството. Голямата изненада бе, че освен в рамките на градския апартамент, Wi-Fi повторителят Tenda A15 показа завидна функционалност и на вилата, където успя да разшири безжичното покритие на Wi-Fi рутера от съседната къща до напълно приемливо ниво за работа и развлечение, вкл. стрийминг на видео! И това удобство е достъпно на цена около 50 лв. с включен ДДС.

Конфигуриране през уеб интерфейс

Конфигурирането на повторителя е изключително лесно и по възможностите на всеки потребител, който знае паролата на домашния си Wi-Fi рутер. А ако имате WPS бутон на рутера, дори не е необходимо въвеждане на парола.

Първо, трябва да включите устройството в електрически контакт, който се намира близо до рутера, чиято Wi-Fi мрежа искате да разширите. Изчакайте известно време, докато светне синият индикатор на повторителя.

След това свържете вашето Wi-Fi устройство, например лаптоп, към мрежата на A15 – ще я видите в списъка с налични мрежи като Tenda_EXT. Отворете уеб интерфейса на A15 в браузъра, като въведете адрес re.tenda.cn или 192.168.0.254 и създайте парола за достъп до административния панел.

Когато сте в настройките на повторителя, изберете името (SSID) на Wi-Fi мрежата, която искате да разширите – това е съществуващата ви домашна мрежа. И тук идва ред на единственото усилие, което трябва да направите – просто въведете паролата за познатата ви мрежа и кликнете върху бутона за разширяване на мрежата.

Сега остава да изчакате известно време, докато повторителят направи необходимите настройки и ви уведоми, че разширението е изпълнено успешно!

Извадете A15 от електрическия контакт и го поставете в друг контакт – в помещението, където ще работите или ще се забавлявате в интернет с видео, музика, спорт, социални мрежи и т.н. Ако всичко е наред, индикаторът за сигнал ще свети в синьо. В случай, че сигналът е слаб, индикаторът ще свети в червено, което означава, че трябва да преместите A15 по-близо до рутера.

Когато сте направили всичко дотук, можете да включвате към разширената Wi-Fi мрежа каквито устройства пожелаете – компютри, смартфони, таблети…

Както казахме, повторителят е двубандов и в списъка с налични мрежи ще виждате две SSID имена на вашата основна мрежа със суфикси за двата честотни диапазона (2,4GHz и 5GHz) – съответно *****_EXT и *****_5GEXT. Свържете се към която мрежа пожелаете, в зависимост от нуждите си.

Конфигуриране чрез WPS

Освен по описания начин, можете да конфигурирате Tenda A15 още по-лесно, дори без да въвеждате паролата за вашата домашна мрежа. Това е възможно, благодарение на WPS функцията, поддържана от устройството. Ако и вашият рутер разполага с такава функция, процедурата за разширяване на мрежата се свежда до:

  • включете A15 в електрически контакт до рутера и изчакайте да светне в синьо индикаторът за мощност;
  • натиснете бутона WPS на рутера и в рамките на две минути натиснете бутона WPS на повторителя;
  • изчакайте докато светне в синьо индикаторът за сигнал на А15.

Това е всичко, което трябва да направите при втория сценарий. Сега можете да извадите повторителя от контакта и да го поставите където пожелаете в жилището, за да се възползвате от разширената Wi-Fi мрежа.

Безжична точка за достъп

Tenda A15 има още едно полезна функция. Можете да използвате устройството и като точка за достъп (AP), с която да превърнете жичната мрежа в безжична. За целта е достатъчно да свържете A15 към интернет розетката с помощта на Ethernet кабел, за да получите безжична точка за достъп, към която да свързвате различни устройства.

Наличност и цена

В заключение можем да кажем, че Wi-Fi повторителят Tenda А15 е много практично устройство, което ще ви осигури стабилно интернет покритие в апартамента или къщата, разширявайки домашната Wi-Fi мрежа. Устройството се предлага в търговската мрежа у нас от партньорите на Tenda на цена около 50 лв. с включен ДДС и гаранция две години.

Коментари по темата: „Инсталиране на Wi-Fi повторител – Tenda A15”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Каква къща трябжва да имам за да си инсталирам повторител? Домашния ми безжичен рутер е напълно достатъчен да ми дава интернет на около 100 метра от апартамента, в койт живея. А живея на четвъртия етаж. В подземния гараж връзката малко се губи на места и като цяло е бавна, но кой има нужда от 4 етажна къща с подземен гараж?…

Коментар