SoftBank не е склонна да продаде Arm на Nvidia

Arm трудно ще стане собственост на Nvidia, защото е твърде важна за SoftBank
(снимка: Nvidia)

Информациите за евентуална покупка на Arm (разработчик на едноименната процесорна архитектура) от Nvidia, които циркулират напоследък в медийното пространство, не дават пълна представа за намеренията на SoftBank Group, собственика на Arm.

Според публикация на Nikkei Asian Review, SoftBank планира да запази своя дял в Arm като важен елемент от стратегическите си инвестиции в изкуствен интелект, дори ако продаде част от компанията или прибегне до първично публично предлагане на акции (IPO).

Освен това продажбата не е част от настоящата програма за монетизиране на активи на SoftBank в размер на 41 милиарда долара, която вече постигна напредък с продажбата на акции на T-Mobile и други компании.

Много преди разговорите с Nvidia, SoftBank обмисляше IPO за Arm през следващите години. Според източник, запознат с делата на компанията, в момента „няма промени в плана за IPO”, но SoftBank не изключва възможността за двустранна сделка и оценява различни варианти.

Сред разглежданите сценарии е придобиването на дял в Nvidia, след като Nvidia купи дял в Arm. Друг сценарий е сливането на Nvidia и Arm чрез размяна на акции, в резултат на което SoftBank ще стане главен акционер в обединената компания.

Комбинирането на Arm и Nvidia може да доведе до ефект на синергия и да увеличи възможностите за развитие. Пазарният дял на Arm в решенията за центрове за данни в момента е близо 5%. Обединената компания вероятно ще разшири присъствието си на този важен пазар.

Основателят и председател на SoftBank Масайоши Сон е уверен в потенциала за растеж на Arm. В края на юни той каза, че „предлагането [на чипове, разработени от Arm] нараства експоненциално”. На няколко пъти Сон даде да се разбере, че SoftBank ще запази своя дял в Arm, след като възстанови част от инвестицията си чрез IPO.

Коментар