Китайски AI разработчик съди Apple за $1,43 милиарда

Apple отново е въвлечена в съдебен спор с китайската компания Xiao-i
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайската компания Shanghai Zhizhen Intelligent Network Technology, известна като Xiao-i, заведе дело срещу Apple, като твърди, че производителят на iPhone нарушава нейни патенти, предаде Ройтерс.

Xiao-i специализира в разработките на изкуствен интелект. Тя настоява Apple да й възстанови щети в размер на 1,43 милиарда долара и също така съдът да забрани на  американската компания да „създава, използва, продава и внася” продукти, които нарушават патентите й.

В делото, заведено в Китай, Xiao-i твърди, че технологията за разпознаване на глас, използвана от виртуалния асистент Siri на Apple, нарушава патент на компанията от 2009 г. Заявлението за него е подадено през 2004 г.

Apple, от своя страна, казва, че Siri не съдържа функции, включени в патента на Xiao-i, който, според производителя на iPhone, се отнася до игрите и мигновените съобщения. Освен това американската компания подчертава, че независим одит не е открил нарушения.

Това не е първото дело на Xiao-i срещу Apple. Конфликтът между двете компании продължава няколко години. За първи път китайският разработчик се обърна към съда, обвинявайки Apple в нарушение на неин патент, през 2012 г. Тогава съдът призна патента за валиден, но след като разгледа жалбата на Apple през 2015 г., заключи, че няма нарушения.

Според запознати източници, сега случаят отново излиза на преден план, поради натиска, който правителството на САЩ упражнява върху китайската компания ByteDance – разработчик на видео приложението TikTok.

Коментари по темата: „Китайски AI разработчик съди Apple за $1,43 милиарда”

добавете коментар...

  1. фофуфен

    Сега остана и тъпира Фофу да осъди Епъл и всичко щ е наред ;)))

Коментар