Рутерът в ролята в Wi-Fi повторител – Tenda F6

Wi-Fi рутерът Tenda F6 включва и интересни опции за използване като повторител
(снимки: TechNews.bg)

Често се случва домашният Wi-Fi рутер да не покрива с надежден и силен сигнал цялото жилище. В такива случаи се налага използването на повторители, които усилват сигнала.

Ролята на повторител (repeater) може да играе и друг безжичен рутер. Такава функция предлага, например, достъпният като цена рутер Tenda F6 N300, който представихме наскоро.

В опциите на устройството открихме няколко възможности за усилване на сигнала и разширяване на покритието на домашната Wi-Fi мрежа, като сред тя фигурира новият режим на WISP повторител.

WISP (от Wireless Internet Service Provider) технологията позволява свързване на рутера към интернет посредством безжичния модул, вместо по кабел, т.е. безжичният порт на рутера функционира като WAN порт.

Подобно решение може да се използва за безжично свързване на рутера към Wi-Fi точка за достъп (когато кабелното свързване е проблем) и споделяне на интернет връзката между клиентските устройства – както безжично, така и по кабел (Tenda F6 разполага с три LAN порта за тази цел и поддържа свързване общо на 12 устройства).

В случая, можем да свържем F6 и като повторител в режим WISP към основния домашен рутер и така да осигурим усилване и по-добро покритие на Wi-Fi в помещение от жилището, където безжичния сигнал не е добър.

Първоначалното конфигуриране на F6 в ролята на WISP повторител става от настройките на рутера, достъпни през уеб интерфейс. За целта свързваме един от LAN портовете на рутера към LAN порта на компютъра и въвеждаме в адресния ред на браузъра tendawifi.com или 192-168.0.1.

След това от интернет настройките на рутера избираме WISP, тип на връзката (обикновено Dynamic IP Address) и SSID на нашата домашна Wi-Fi мрежа от наличните. Когато въведем паролата за нея, рутерът се рестартира и след минута-две е приведен в режим на WISP повторител.

Свързвахме жично и безжично няколко устройства към рутера и измерихме скоростта на връзката със Speedtest на Ookla. Тя е прилична (при 50Mbps от доставчика), макар и по-ниска отколкото при устройствата, които са свързани и разположени близко до основния рутер, но все пак достатъчна за нормално сърфиране в интернет.

Подобна възможност несъмнено е полезна, когато искаме да разширим безжичното покритие в дома, без да опъваме допълнителни кабели. Наличието на WISP режим добавя стойност към бюджетно решение като Tenda F6 – еднобандов 2,4GHz рутер, който се предлага на нашия пазар на цена от около 30-35 лв. с включен ДДС и две години гаранция.

Коментари по темата: „Рутерът в ролята в Wi-Fi повторител – Tenda F6”

добавете коментар...

  1. Свой

    Че това не е нещо нова. Повечето рутери още от преди сигурно поне 5-10г могат да се ползват като повторител. Отрили те огъня.

  2. Anonymous

    Не!
    Не е практична възможност, а невъзможност. ********* Още повече сте сложили скрийншот на 17мбпс дунлоад… 2 деца и двама родители в локдаун, ще го изхвърлят на втората минута… Бъдете коректив… *****

Коментар