Tenda F6 – безжичен рутер за масовия потребител

Домашният рутер Tenda F6 е устройство с приятен дизайн и базови характеристики
(снимки: TechNews.bg)

Рутерите, както и останалите електронни устройства, които изпълват домовете и ежедневието ни, предлагат все по-страхотни възможности. Но дали най-авангардните функции винаги са необходими? Ако не сте супер потребител, вероятно един рутер с базови характеристики ще ви свърши работа.

Точно такова устройство е безжичният рутер Tenda F6 N300. При него няма да срещнете означения като Wi-Fi 6, двубандов, aс, гигабитов и други по-екзотични. За сметка на това ще получите базова производителност 300Mbps, лекота на инсталиране, стабилна връзка и в допълнение някои практични функции.

Дизайн

F6 е рутер, създаден да посрещне нуждите от споделяне на интернет в малки и средни апартаменти или пък в стаята на студентското общежитие. Устройството има много приятен дизайн, с тънък, леко извит профил и ненатрапчив бял цвят. Освен това рутерът е изключително лек. Няма съмнение, че ще се впише във всеки интериор.

Кутията, с която се доставя рутерът, е характерна за Tenda устройствата – с изчерпателно описание на техническите характеристики, предимствата, сравнителна таблица с други подобни модели на компанията и типичен сценарий на използване. Вътре в нея намираме F6 с монтирани четири антени (които могат да се свалят), захранващ адаптер, Ethernet кабел и документация, вкл. ръководство за инсталиране.

Един-единствен LED индикатор има на този рутер, разположен на предния панел, за да ни покаже, че устройството е включено  и работи. Минималистичният стил е ясно послание, че това е рутер за всеки, лесен за инсталиране и управление, създаден просто да ни осигури стабилна интернет връзка за обичайните занимания в мрежата.

Интерфейси

Всичко по-интересно е разположено на задната страна на F6. Там виждаме 4 порта – 1 WAN порт 10/100Mbs за свързване към интернет доставчика и 3 LAN порта 10/100Mbps за свързване към рутера на различни устройства като компютри и телевизори.

Отзад са завинтени и 4-те антени, всяка по 5 dBi, които могат да свалят. Тук е също гнездото за захранващия кабел. Откриваме и един „комбо” бутон WiFi/RST. С него можем да изключваме Wi-Fi сигнала (практична възможност, която не всеки рутер предлага) и да нулираме настройките на рутера.

Споменахме вече единствения LED индикатор отгоре на устройството. И това е всичко. Простота и удобство.

Характеристики

Ако ви притесняват 5GHz честотите на двубандовите рутери, при F6 няма да ви се налага да мислите за тях и как да ги ограничавате. Тук говорим за еднобандов Wi-Fi- рутер по стандарта 802.11b/g/n, който работи само в честотния диапазон 2,4GHz с максимална скорост за предаване на данни до 300 мегабита в секунда (Mbps).

Що се отнася до възможностите за кабелно свързване към рутера, и тук параметрите са базови – трите LAN порта са 10/100Mbps, какъвто е и WAN портът. Така че пределът на скоростта в домашната жична мрежа ще бъде 100 Mbps.

Да сме честни, това е достатъчно за непретенциозните нужди на повечето домакинства. Спокойно няколко устройства могат да споделят интернет връзката от 50-100Mbps, която е типична за домашните потребители у нас, и да се наслаждавате на сърфирането в мрежата.

Важно е да се отбележи, че F6 използва Wi-Fi чип на Qualcomm, което предполага отлична съвместимост с различни мобилни устройства и стабилна връзка. В допълнение, четирите антени по 5 dBi всяка и вградената MIMO технология осигуряват по-всеобхватно и стабилно безжично покритие в рамките на жилището, когато към рутера са свързани няколко устройства.

Интересна е възможността за използване на F6 и в ролята на Wi-Fi повторител в режим WISP. В този случай устройството може да усили сигнала от друг рутер и така да осигури желаното добро покритие в целия апартамент.

Друга от практичните функции е таймерът за Wi-Fi. От настройките на рутера можем да зададем период от време – например през нощта, в който Wi-Fi сигналът е неактивен. Със сигурност повечето потребители ще оценят тази възможност – в крайна сметка защо трябва да ни облъчва Wi-Fi отблизо и когато спим.

По отношение на сигурността на безжичната комуникация, F6 поддържа широко възприетите стандарти WPA-PSK, WPA2-PSK и WPA/WPA2. Предвидена е също опция за скриване на SSID името на домашната Wi-Fi мрежа. Рутерът може да работи и като точка за достъп (AP), поддържа основните типове интернет връзки – PPPoE, Dynamic IP и Static IP, онлайн обновяване на фърмуера, някои функции на защитна стена и виртуален сървър.

Наличност и цена

Ако говорим за базов, ценово-достъпен рутер, Tenda F6 N300 се вписва именно в тази категория. Моделът е широко достъпен в търговската мрежа у нас от партньорите на производителя. Можете да го намерите при различните търговци на цени около 30-35 лв. с включен ДДС и гаранция 2 години. Несъмнено, това устройство ще покрие нуждите от интернет на масовия потребител.

Коментар