Нова функция на Chrome пести енергия на батерията

Браузърът Chrome ще стане по-икономичен по отношение на консумацията на енергия
(снимка: Google)

Разработчиците на Google тестват нова функция в Chrome, която ще помогне на най-популярния браузър да пести значителна част от енергията на батерията на мобилни устройства и лаптопи.

Подобрението се свежда до ограничаване на JavaScript таймерите за фоновите раздели (табове), които се появяват в Chrome. Разработчиците са убедени, че не е необходимо непрекъснато да се наблюдават някои неща, особено страници на заден план, отбелязва The Windows Club.

Така например, не се налагат проверка дали позицията на превъртане на страницата се е променила или анализ на взаимодействието с рекламно съдържание. Факт е, че някои несъществени задачи на JavaScript водят до прекомерно потребление на енергия и Google е решила да коригира този недостатък.

Разработчиците са провели няколко експеримента с ограничаване на честотата на JavaScript таймерите. В случай, че активният раздел е празен, а 36 други страници са във фонов режим, се пести до 28% от батерията на лаптопа (около два часа).

Ако видеоклип в YouTube е бил възпроизведен във формат на цял екран в активния раздел, тогава животът на батерията се удължава с 13% (36 минути), показват резултатите от тестовете.

Според наличните данни, таймерите на JavaScript няма да работят за фоновите страници повече от веднъж на минута, като се започне с версия Chrome 86. Новата функция ще се появи в изданията на браузъра за Windows, macOS, Linux, Android и Chrome OS.

Коментари по темата: „Нова функция на Chrome пести енергия на батерията”

добавете коментар...

  1. най-после

    най-после се усетиха и сетиха

Коментар