Новата нормалност: Работа от вкъщи за постоянно

Дистанционната работа става нещо нормално за служителите на големи корпорации
(снимка: CC0 Public Domain)

Още една технологична корпорация, японската Fujitsu, заяви, че ще намали наполовина офис площите си в Япония, тъй като се адаптира към новите стандарти след пандемията COVID-19. Програмата „Work Life Shift” ще предложи безпрецедентна гъвкавост на 80 000 служители.

Персоналът на Fujitsu ще може да работи по адаптивен график, а работата у дома ще бъде стандарт, когато това е възможно. Съобщението на японския производител следва подобен ход на социалната мрежа Twitter и други компании.

В изявление Fujitsu отбелязва, че ще въведе нов начин на работа, който обещава по-големи възможности, продуктивна и творческа среда за служителите. Твърди се също така, че новата програма ще стимулира иновациите и ще облагодетелства клиентите и обществото.

Съгласно плана, служителите ще започнат да работят предимно дистанционно по начин, който ще им позволи гъвкаво да използват времето си в съответствие със съдържанието на работата, ролята им в бизнеса и начина на живот.

Програмата ще позволи на служителите да избират къде да работят: от дома, в голям корпоративен център или мобилен офис. Fujitsu вярва, че автономията, предлагана на служителите, ще помогне за подобряване на работата на екипа и повишаване на производителността.

През май ръководството на Twitter информира служителите, че, ако желаят, могат да работят от вкъщи за неопределено време, тъй като компанията се подготвя за ново бъдеще, създадено от пандемията Covid-19.

„Последните няколко месеца доказаха, че можем да преминем към този принцип на работа. Ето защо, ако нашите служители са в роля и ситуация, която им позволява да работят от вкъщи и те искат да продължат да работят по този начин през цялото време, ние ще направим това възможно”, поясниха от Twitter.

Междувременно, Сри Среенивасан, професор по дигитални иновации в Школата по журналистиката на Университета в Ню Йорк, заяви, че това са новини, които променят епохата. „Някои хора може да не ги приемат сериозно, но благодарение на Силициевата долина можем да научим много за гъвкавата работа. Преди това доминираше идеята, че работата у дома е неудобна за шефовете, така че е по-добре да прекарвате времето си в офиса”, казва той.

По-рано този месец Google и Facebook обявиха, че техните служители могат да работят от вкъщи до края на годината. Първоначално Google планираше да спазва новите правила само до 1 юни, но след това ги удължи с още седем месеца. Facebook направи същото.

Коментари по темата: „Новата нормалност: Работа от вкъщи за постоянно”

добавете коментар...

  1. Доверие

    Където има доверие – да. Остава да научиш българин да работи без надзор и ще се получи. Домашната обстановка е изключително подвеждаща за някои, които са свикнали да извършват друг род дейности в нея и да разполагат с времето си както преценят. Когато работиш в екип, трябва ясно да се дефинира времето, през което този екип трябва да е на линия и да работи заедно, иначе може да ти се срине ефективността при дистанционна забавена комуникация, особено ако един служител разчита на друг.

  2. Ура

    Знаех си аз, че хора като мен, които обожават гъвкавото работно време, независимостта, доверието и добрия баланс ‘работа-личен живот’, са виновни за цялата криза.

    Платили са на добри учени, които са разработили този паразит, който всички наричат COVID-19, само и само по-лесно да прокараме нашите идеи – идеи, които в някои държави отдавна има, но не и в закостенели и обрулени региони като БГто, например.

    Сега всички ще имаме така желаната гъвкавост и баланс.

Коментар