Робот-химик ускорява изследванията

Роботите могат да помогнат на учените да ускорят изследванията
(снимка: Autonomous Chemistry Laboratory / YouTube)

Британски учени от университета в Ливърпул представиха колега-робот, който е доказал своята ефективност, работейки в лаборатория по химия през целия период на самоизолация, наложена от пандемията Covid-19.

Програмируемият робот-химик на стойност 100 000 британски лири се самообучава въз основа на получени по-рано резултати от изследвания, за да подобри текущите експерименти.

„Способен е да работи автономно, така че мога да експериментирам от вкъщи”, споделя Бенджамин Бъргър, един от разработчиците, пред BBC News. Според учените, използването на роботизирани изследователи ще позволи научните открития да се случват „хиляди пъти по-бързо”.

Нов доклад на Кралското химическо общество очертава „национална стратегия за изследване след COVID”, която се базира на роботи, изкуствен интелект и усъвършенствани изчисления като част от спешно необходим набор от технологии – те трябва да помогнат на социално дистанцираните учени да продължат да намират решения на глобалните проблеми.

Сега роботът-химик започва поредица от тестове, за да намери катализатор за ускоряване на реакциите, възникващи в слънчевите клетки.

Според професор Анди Купър, роботът може да участва и в борбата срещу COVID-19. Вече е налице е голям интерес към робота от лаборатории, които извършват изследвания за коронавируса, разкрива той.

Коментар