Европа ще изпревари САЩ в умните домове

Автоматизация на дома e един от най-перспективните и растящи сектори
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на IoT продукти за автоматизация на дома ще e един от най-перспективните и растящи сектори в световен мащаб, с годишен темп от близо 16%, по данни на Статиста.

Северна Америка е пазарен лидер в интегрирането на интелигентни системи за автоматизация, но през следващите няколко години Европа ще наваксва с бурни темпове изоставането си и дори се очаква да стане първенец по брой присъединени устройства.

Броят на домакинствата в Европа, въвеждащи смарт устройства за автоматизация на дома, се очаква да расте със средногодишен темп от 22,3% и да доведе до 83,2 милиона умни домове през 2023 година.

Технологичният напредък означава, че IoT технологията става по-лесна за изпълнение и отваря вратата  за по-голямо разнообразие от компании, които да се възползват от приложенията на IoT технологията.

На фона на гитанти като Google и Microsoft, на световната IoT сцена в момента присъства и значима компания, създадена от българи – холдингът Алтерко АД. Дружеството оперира в Европа, Азия и Америка, като водещите му пазари са тези на Стария континент и това са Германия и Италия.

83,2 милиона умни домове ще има в Европа през 2023 година
(графика: InfoGraffiti)

За три години дъщерната компания на Алтерко с фокус върху IoT технологиите – Алтерко Роботикс – е продала близо 1 200 000 устройства и има средногодишен темп на растеж от 140% на приходите. Ръстът за последната година е 124%.

Компанията продава миниатюрни устройства за автоматизация на дома. Тя е и одобрен доставчик на Deutsche Telekom за ново поколение умни устройства – NarrowBand IoT (NB-IoT).

Близо 250 000 домове по цял свят в момента използват продуктите Shelly на Алтерко. Прогнозите са, че до 2021 г. един милион домове ще бъдат автоматизитани от устройства на компанията.

Коментари по темата: „Европа ще изпревари САЩ в умните домове”

добавете коментар...

  1. :o)

    Какви 1 200 000 устройства е продал Алтерко?

    Китайските часовници МИКИ може – и да е продал милион 🙂
    По 10лв парчето, евалла 🙂

Коментар