Intel подготвя необичайни Rocket Lake-S процесори

Някои от очакваните нови настолни процесори на Intel ще поддържат Hyper-Threading сякаш наполовина
(снимка: CC0 Public Domain)

В края на тази година или в началото на следващата Intel трябва да представи настолните процесори Rocket Lake-S, които запазват 14-нанометровата технология, но ще имат нова архитектура както за CPU, така и за GPU.

Според повечето специализирани източници, бъдещите процесори на Intel ще съдържат до осем ядра, въпреки че има слухове и за 10-ядрени модели. Междувременно в интернет изтекоха нови любопитни информации за Rocket Lake-S – оказва се, че някои от процесорите ще са необичайни.

Основните модели Core i7 ще имат 8 ядра и възможност за работа с 12 нишки едновременно. Тоест, технологията Hyper-Threading ще се поддържа, но сякаш наполовина. В същото време Core i9 има същите 8 ядра и вече познатите 16 нишки. Линията Core i5 също изглежда стандартно: 6 ядра и 12 нишки.

Разбира се, това може да е грешка, но тогава излиза, че Core i7 и Core i9 не са коренно различни. В допълнение, сайтът Videocardz, публикувал този материал, твърди, че го е получил от надежден източник. Също така си струва да се отбележи, че става въпрос за модели с поддръжка на Intel vPro.

В публикацията се споменават и процесорите Comet Lake-S Refresh. Тоест, настоящото поколение настолни чипове на Intel ще получи актуализация, която, както изглежда, ще съществува паралелно с процесорите Rocket Lake.

Коментари по темата: „Intel подготвя необичайни Rocket Lake-S процесори”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    AMD Ryzen излиза напред точно заради това.
    Като ги мързи интел, другите не ги мързи.

  2. Василев

    Intel от 5 години няма почти нищо ново. Прави козметични промени и ребрандира процесори. Мощните им модели, за съжаление, работят на високата (турбо) честота едва няколко минути, след което прегряват и минават на ниската. А цените им не са никак ниски…

Коментар