Рязко е скочил интересът към програмния език R

Пандемията доведе до известно пренареждане сред езиците за програмиране
(снимка: CC0 Public Domain)

Рязко нарастване на интереса към програмния език R отчете месечният индекс на популярността на езиците за програмиране TIOBE. Тенденцията може би има своето обяснение в лицето на пандемичната обстановка, но за разработчиците е важно да знаят, че тя може да се запази в дългосрочен план. Това навярно ще трябва да се има предвид при старта на изграждането на нови софтуерни системи.

Месечният индекс на популярните езици за програмиране TIOBE установи, че статистическият език за програмиране R бързо е набрал популярност в последно време и „настига” Python, а няколко други езика са направили значителни скокове нагоре в популярността си спрямо същото време на миналата година.

Съставен от софтуерната компания за автоматизация на тестовете за качество TIOBE, месечният индекс класира програмните езици по популярност въз основа на броя посещения на търсачките, които всеки език връща. TIOBE заявява, че индексът не е индикатор „за най-добрия език за програмиране или пък за езика, на който са написани най-много редове код”. Класацията отчита само това кой от езиците в момента е най-популярен в различните търсачки по света.

Най-голямата изненада на юлския индекс е нарастването на популярността на езика за програмиране R, който обикновено се използва в статистически приложения и големи данни. R се е изкачил с едно място до осма позиция през юли, но в сравнение с 2019 г. той е същинската изненада: по това време на миналата година е бил класиран чак на 20 място.

R е език за програмиране и безплатна софтуерна среда за статистически изчисления и графики, поддържана от фондацията R. Езикът R се използва широко сред статистиците и анализаторите на данни при разработване на статистически софтуер. Анкети, изследвания на бази данни и на научна литература, разнообразни проучвания – всички те разчитат на езика R.

Може да има две причини, поради които R набира популярност, отбелязва Tech Republic, позовавайки се на изпълнителния директор на TIOBE Пол Янсен:

  • Университетите и изследователските институти се дистанцират от комерсиалните статистически езици като SAS и Stata в полза на езиците с отворен код Python и R;
  • Налице е увеличение на анализите, използвани в научните среди за търсене на ваксина срещу COVID-19.

Какво значи това за разработчиците? Ако последното твърдение на Янсен за ръста на интереса към R е правилно, то може би интересът към него ще „охладнее”, ако/когато се намери ваксина за Covid-19. Тогава, евентуално, нивата на анализите ще се върнат към нормалното си темпо. От гледна точка на програмирането, това ще означава Python да продължи да засилва лидерството си като най-популярен език за програмиране на статистически данни.

Възможно е обаче интересът към R да остане траен. Това би означавало, че разработчиците би трябвало да насочат усилията си към опознаването му и придобиването на умения да боравят с него.

Сайтът за технологични анализи ZDNet коментира, че истинските причини за скока на интереса към R в класацията остават неясни, като дори „топ-евангелистите на R не са наясно дали обясненията на TIOBE всъщност са верни”.

Езикът за програмиране R вече е на осмо място в класацията на TIOBE
(източник: TIOBE)

Независимо от това индексът TIOBE може да служи като чудесен инструмент за ориентация за разработчиците. Според TIOBE, класацията позволява на софтуерните специалисти „да проверят дали техните умения за програмиране са актуални и да вземат стратегически решения за това какъв език за програмиране трябва да бъде избран при започването на изграждането на дадена нова софтуерна система”.

Що се касае до останалите програмни езици, които TIOBE класира, подредбата на първите 10 езика остава доста статична и по същество няма движение „на върха”: C, Java, Python, C ++, C #, Visual Basic и JavaScript продължават да са доминиращи.

Интересът към тези езици е голям, а възможностите за професионално обучение са широко достъпни – у нас, например, хората, които искат да направят кариера като софтуерни специалисти, могат да започнат и с безплатни онлайн курсове по Java в един от водещите обучителни центрове в страната, а също така да усвоят Python, както и други професионални умения.

Последните 10 езика в класацията на TIOBE са се разместили значително. Най-голям напредък през юли 2020 г. спрямо юли 2019 г. има при Go (скок от 16-о на 12-то място), Perl (от №19 до №14), Scratch, Rust, PL / SQL. Ruby e езикът, който най-много е загубил интерес (спад от 11-о място на 16-о място).

Коментар