Норвегия счупи всички рекорди за електромобили

Повечето нови автомобили в Норвегия вече са изцяло електрически или хибриди
(снимка: CC0 Public Domain)

Продажбите на електрически превозни средства в Норвегия достигнаха дял от 48% през първата половина на годината. Това е световен рекорд на пазара на електрически транспорт, според публикация на CleanTechnica

Същевременно, продажбите на хибриди (plug-in) за периода януари-юни 2020 г. възлизат на 69% от всички продажби на автомобили в скандинавската страна. Това също е рекорд в сегмента на хибридните автомобили.

Големият интерес на Норвегия към екологично чистия транспорт насърчи почти всички световен производители на автомобили да предложат собствени изцяло електрически или хибридни модели на пазара в страната, но Volkswagen се представя най-добре.

Ето как изглежда Топ 5 на най-продаваните модели в Норвегия през първото полугодие:

  • Audi e-tron: 5618 продадени бройки (9% от пазара)
  • Volkswagen e-Golf: 3 717 броя (6% от пазара)
  • Hyundai Kona EV: 2486 броя (4% от пазара)
  • Nissan LEAF: 2428 броя (4% от пазара)
  • Mitsubishi Outlander PHEV: 1864 броя (3%)

Tesla със своя Model 3 заема едва 7-мо място в класацията с продадени 1795 електромобила в периода януари-юни 2020 г., сочат данните на CleanTechnica.

Според Жозе Понтес, анализатор от консултантската група EV-Volumes, продажбите на изцяло електрически автомобили в Норвегия през юни 2020 г. са намалели с 32%, в сравнение с юни 2019 г. В същото време се наблюдава увеличение в продажбите на хибриди със 77%.

Топ 5 за юни изглежда по-различно от класацията за полугодието. Най-продаваният модел е Volkswagen e-Golf (707 броя), следван от Hyundai Kona EV (535), Tesla Model 3 (527), Volvo XC40 PHEV (475) и Skoda Octavia (459).

Норвегия си постави за цел да спре продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене до средата на това десетилетие. За да стимулира продажбите на екологично чисти превозни средства, правителството освободи купувачите на електромобили от данъците, които плащат собствениците на ДВГ автомобили.

Коментари по темата: „Норвегия счупи всички рекорди за електромобили”

добавете коментар...

  1. :o)

    Към долния пост само ще добавя:

    Някой да каже колко е средната заплата в Норвегия за НОРВЕЖЦИ.
    И дали гастербайтери могат да взимат колкото тях или се водят втора ръка хора
    на половин заплата – завинаги! 🙂

  2. Anonymous

    А, защо не пишете каква е причината в скандинавските страни и особено Норвегия да се купуват толкова много електромобили и хибриди?

    Защо, след като батериите на електромобилите губят заряд и се скапват много по-бързо при ниски температури, точно в скандинавските страни се купуват толкова много?

    Не е защото са толкова безкрайно зелени, а защото данъчната им система е такава, че колите на ДВГ реално струват колкото и електромобилите при покупка.

    А, като се вземат предвид и допълнителните разходи по поддръжка – смяна на масла, филтри, многократно по-сложно устройство на самия двигател, скоростна кутия и прочее, реално ДВГ там излизат съществено по-скъпи от електромобилите.

    Друг огромен плюс е, че заради безобразните студове, скандинавците отдавна имат изнесено електрозахранване по паркинги и гаражи. Така поддържат автомобилите топли в безумните студове. Т.е. вече имат изградена инфраструктура за зареждане.

    Това в крайна сметка решава и в голяма степен проблема с ниските температури – постоянно захранване, което да държи батериите достатъчно топли да не губят заряд, че и да се дозареждат.

Коментар