Обновен Chrome 84 блокира досадни известия

Новият Chrome 84 внася редица очаквани подобрения в уеб сърфирането
(снимка: Google)

Google актуализира най-популярния браузър Chrome до версия 84, която включва няколко важни подобрения. Специализирани уеб ресурси вече съобщиха за повечето от тях.

Първо, с Chrome 84 започва въвеждане на спорна иновация, която можеше да наруши нормалната работа на някои сайтове. Това е система за класификация на бисквитките (кукитата), която ги защитава от предаване и скрита идентификация.

Иновацията започна да се разпространява с версия Chrome 80, но след това разработчиците я отмениха, за да се уверят, че онлайн услугите и порталите няма да спрат да работят на фона на пандемията от коронавирус.

Промяната има за цел да повиши сигурността на потребителите. Тя се свежда до поддръжка на новия атрибут SameSite, който позволява да се забрани прехвърлянето на бисквитки по искане на странични уеб ресурси.

Chrome 84 въвежда също блокиране на прекомерни заявки и досадни известия. Сайтовете, които злоупотребяват със заявки и известия, автоматично ще се приведат към „спокойния” интерфейс, който започна да се внедрява в началото на годината. Потребителите могат също да видят предупреждения, че сайтът се опитва да ги подмами.

Новият браузър подобрява и работата с уеб приложенията. Добавена е поддръжка на икони за бърз достъп до уеб приложения както в настолната, така и в мобилната версия на Chrome. Те са достъпни чрез щракване с десния бутон в macOS и Windows и дълго щракване в Android.

Освен това Chrome 84 започва да предупреждава потребителите на macOS, Windows, Linux и Chrome OS за изтегляне на подозрителни файлове, включително EXE и APK.

Коментар