DDR5 SDRAM подобрява всички параметри на паметта

Нов DDR стандарт удвоява производителността на оперативната памет
(снимка: CC0 Public Domain)

Индустриалната организация JEDEC публикува стандарта JESD79-5 DDR5 SDRAM, който отговаря на нарастващото търсене на високоефективна оперативна памет за облачни и корпоративни центрове за данни.

Новият стандарт ще удвои производителността и значително ще подобри енергийната ефективност на оперативната памет. Спецификацията JESD79-5 DDR5 вече е достъпна за изтегляне от уебсайта на JEDEC срещу заплащане.

Базиран на предишни поколения DDR, стандартът поддържа мащабиране на производителността на паметта, без да жертва ефективността на канала при по-високи скорости, което се постига чрез удвояване на дължината на пакета до BL16 и броя на банките от 16 на 32.

В допълнение, DDR5 DIMM има два 40-разредни напълно независими подканала в един модул, за да увеличи ефективността и надеждността.

Новите функции като DFE (Equalization Feedback Equalization) осигуряват мащабируеми I/O скорости за по-висока пропускателна способност и подобрена работа. DDR5 паметта поддържа двойно по-широка честотна лента, в сравнение с DDR4. Първата DDR5 памет се очаква да осигури 4,8 Gb/s на линия, което е с 50% повече от максималната стандартизирана DDR4 скорост от 3,2 Gb/s.

Други предимства на DDR5 включват подобрена регенерация, вградена ECC функция, намаляване на Vdd напрежението от 1,2V на 1,1V и използване на MIPI Alliance I3C Basic спецификация за шината за управление на системата.

Добавен регулатор на напрежение на DIMM ниво осигурява мащабируемост, по-широк толеранс на напрежение за микрочиповете и възможност за по-нататъшно намаляване на консумацията на енергия. Кога ще излязат първите DDR5 DIMM памети на пазара от JEDEC не уточняват.

Коментар