Kano PC – детски компютър за самостоятелно сглобяване

Kano цели да научи децата на основите на електрониката и да си сглобят сами компютър
(снимка: Kano)

От няколко години компанията Kano продава комплекти от клавиатури, кабели и платки Raspberry Pi, от които децата могат да сглобяват компютър самостоятелно. Сега разработчикът започна да сътрудничи с Microsoft и пусна първия си Kano PC.

Основната цел на Kano PC, както и всички подобни проекти, е да научи децата на основите на електрониката, да помогне да разберат как функционират и работят компютърните технологии. Въпреки това разработчиците са направили нещата така, че след приключване на сглобяването, детето да не загуби интерес към плода на своя труд, а да може да го използва в бъдеще.

Kano PC се доставя с предварително инсталирана операционна система Windows 10
(снимка: Kano)

Устройството работи с Windows 10 и се доставя с предварително инсталирани приложения като Kano Software Studio, Paint 3D, Microsoft Edge, Microsoft Office, Skype, Spotify, Netflix и други.

В основата на хардуера е двуядрен процесор Intel Celeron N4000 с тактова честота 1,1GHz, допълнен от 4 GB RAM и eMMC сторидж с капацитет 64GB или повече, ако бъде вградена microSD карта.

Детският компютър включва пакет от полезни приложения
(снимка: Kano)

Сензорният 11,6-инчов дисплей поддържа резолюция 1366х768 пиксела. Предвидени са три USB порта – два USB 3.0 и един USB Type-C, както и 3,5-мм изход за слушалки и HDMI интерфейс.

Безжичната свързаност е осигурена от модули Wi-Fi 802.11b/g/n и Bluetooth 5.0. Компютърът има високоговорител и микрофон.

Kano PC всъщност е таблет, който е инсталиран на клавиатура с тъчпад
(снимка: Kano)

В допълнение, Kano PC е лесен за  поддръжка  и ремонт – ако детето вече е сглобило този компютър, то лесно ще замени повредения компонент.

Най-общо казано, сглобеното устройство Kano PC е таблет, който е инсталиран на клавиатура с тъчпад. Цената на целия комплект е 299 британски лири.

Коментари по темата: „Kano PC – детски компютър за самостоятелно сглобяване”

добавете коментар...

  1. фики

    я пак

Коментар