Wizz Air стимулира жените да станат пилоти

Wizz Air има план за достигане на 25% жени пилоти до 2030 г.
(снимка: Földházi Árpád / предоставена от Wizz Air)

Нискотарифният превозвач Wizz Air обяви нова програма „Cabin Crew to Captain”, която дава възможност на членове на кабинния екипаж да станат пилоти, съобщиха от авиокомпанията.

В рамките на програмата ще бъде осигурена финансова помощ, покриване на разходи по пътувания и настаняване, както и график за работа и обучение. Освен че подкрепя мотивирани членове на екипажа по техния професионален път към пилотската кабина, Wizz стимулира и равенството между половете в авиацията, подчертаха от компанията.

Програмата с продължителност от 40 месеца предлага на настоящите членове на екипажа, базирани в Унгария, Румъния, Полша и България, с малък или нулев опит в летенето, да получат лиценз за търговски пилот и да започнат кариера на пилот, оставайки част от екипа на Wizz.

Курсантите ще могат да редуват работа и учене на месечна база. Тези, които завършат летателното си обучение, ще имат възможност за кариера в авиокомпанията, уточниха от Wizz.

Програмният график се състои от 22 месеца наземно обучение (ab-initio) и 18 месеца летателно обучение в училището за пилоти Trener в Нирегихаза, Унгария. След успешно завършване на програмата „Cabin Crew to Captain” и изпълняване на общите изисквания, кадетите ще могат да станат стажант-пилоти на Wizz Air и да продължат с допълнителни обучения (за напреднали и специализирани курсове на Wizz Air).

Пилотите-стажанти ще бъдат повишени като Първи офицери след успешно преминаване на финален практически изпит (Flight Check for Release).

Wizz Air има план за достигане на 25% жени пилоти до 2030 г. „Вярваме, че тази програма също ще подкрепи равенството между половете в авиацията и нейния устойчив растеж”, заяви капитан Дарвин Тригс, ръководител на полетните операции и главен пилот на Wizz Air.

Коментар