Джеф Безос забогатя с $13 милиарда за ден

Основателят на Amazon Джеф Безос притежава активи на стойност 189 милиарда долара
(снимка: Jeff Bezos / Twitter)

Наближава времето за публикуване на финансовите отчети на големите корпорации за поредното тримесечие, а интересът на инвеститорите е насочен към онези от тях, чийто бизнес в контекста на пандемията демонстрира имунитет към икономически шокове или дори се разрасна.

Гигантът в електронната търговия Amazon вече струва повече от 1,5 трилиона долара, а личното богатство на основателя му – Джеф Безос – се увеличи с 13 милиарда долара само за един ден, съобщи Блумбърг.

От началото на годината акциите на Amazon са поскъпнали със 73%, а само вчера добавиха 7,9%, след като компанията публикува актуализирана прогноза на инвестиционната банка Goldman Sachs, която посочи като нов ориентир цена от $3800 за една акция на Amazon.

В рамките на деня капитализацията на Amazon се увеличи със 117 милиарда долара, а личното богатство на Джеф Безос – с рекордните $13 милиарда, достигайки $189 млрд. Сега той притежава активи, чиято пазарна стойност надвишава тази на Exxon Mobil, Nike или McDonalds…

Дори бившата съпруга на Джеф Безос – Макензи Безос стана по-богата в понеделник с $4,6 милиарда, като се премести на 13-та позиция в списъка на най-богатите хора в света.

Други компании в очакване на тримесечни отчети също демонстрират положителна динамика в цената на своите акции. Ценните книжа на Amazon, Tesla, Microsoft, Apple, Alphabet, Facebook и Netflix колективно покачиха стойността си с $292 милиарда само за един ден.

Бизнесът на Tesla демонстрира способност да се съпротивлява на самоизолацията, довела до шестседмичен престой на основната монтажна линия през второто тримесечие. Акциите на компанията поскъпнаха с 9,47% в очакване на публикуването на тримесечния отчет.

Капитализацията на Microsoft се увеличи с $66,82 милиарда (+4,3%), ценните книжа на Apple добавиха 2,11%, Alphabet спечели $32,08 милиарда (+3,1%). Facebook и Netflix увеличиха капитализациите си съответно с $9,67 милиарда (+1,4%) и $4,28 милиарда (+1,91%).

Инвеститорите вярват, че бизнесът на тези компании в настоящите икономически условия е в състояние да демонстрира положителна динамика на финансовите показатели.

Коментари по темата: „Джеф Безос забогатя с $13 милиарда за ден”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Инфлацията е страшна последните месеци 🙁

Коментар