Какъв лаптоп за училище да изберем

Ученическият лаптоп е многофункционален – за обучение, развлечение и творчество
(снимка: CC0 Public Domain)

Училищата и университетите ще отворят врати тази есен за присъствено обучение. Но продължаващата пандемия от коронавирус поддържа актуален и сценарият за дистанционно обучение. Независимо какво предстои в учебния живот на учениците, те имат нужда от собствен лаптоп, било то за онлайн обучение, изготвяне на проекти, за игри и общуване.

Днес, благодарение на по-добрите процесори, по-бързото съхранение и усъвършенстваните дизайни, можете да се сдобиете с тънък и лек лаптоп, който ще ви служи пълноценно за сравнително голям период от време. Машини като XPS 13 на Dell, Spectre x360 на HP, Swift 7 на Acer и 13-инчовия MacBook Pro на Apple са едни от най-добре предложения, налични на пазара.

Процесорите от десето поколение на Intel предложиха по-висока производителност, по-голяма енергийна ефективност и значително подобрена графика. Нещата станаха още по-интересни с новите Ryzen чипове на AMD, които осигуряват още по-висока производителност и графика спрямо хардуера на Intel. Докато лаптопите на AMD бяха пренебрегвани доскоро, сега са налични впечатляващи опции като 15-инчовия Surface Laptop 3 и ROG Zephyrus G14 на Asus.

Миналата година бяха на мода по-леките геймърски лаптопи, като положението не се е променило много от тогава. Устройства като Razer Blade 15 и Alienware M15 имат производителност, която бихте очаквали от настолните компютри само преди няколко години.

За разлика от обикновените лаптопи, които имат 13-инчови екрани, геймърските предлагат 15-инчови дисплеи. Въпреки че са само с няколко сантиметра по-големи, тези екрани вършат по-добра работа, като ви потапят във всяка игра, с която се забавлявате. Геймърските лаптопи предлагат и 17-инчови екрани, ако теглото на компютъра не ви е проблем. Така например серията Acer Nitro включва модели с 15,6- и 17,3-инчови екрани.

Все пак трябва да се замислите, преди да купувате устройства като например Blade Stealth. Това е впечатляващ , но и е ужасно скъп лаптоп и само малко по-лек от по-достъпния Blade 15. По-добра алтернатива е Zephyrus G14 на Asus, мощен и изненадващо достъпен преносим компютър, който тежи едва 3,5 килограма. Той има просторен 14-инчов екран и е една от първите машини с вградени Ryzen 4000 AMD процесори.

Трябва да се обърне специално внимание на честотата на опресняване на екрана на геймърския лаптоп. Колкото по-голяма е тя, толкова по-гладко ще ви върви играта. Ако искате машина с първокласен графичен процесор Nvidia RTX 2080, ще получите най-високата възможна честота на опресняване. При финансова възможност е препоръчително да си вземете лаптоп с честота 120Hz, което гарантира още по-голямо удоволствие в гейминга.

Ако искате машина за редактирате видео, музика или да направите сериозно 3D представяне, ще ви трябва нещо повече от нормален лаптоп. Тук се намесват по-мощните машини, като XPS 15 на Dell, 16-инчовия MacBook Pro и новите дизайнернски лаптопи ConceptD на Acer. Подобно на геймърските преносими компютри, те обикновено са достъпни с по-големи размери и екрани, за да си паснат с по-универсалните процесори и графични карти.

Тези лаптопи, с някои изключения, не са толкова натрапчиви за окото колкото геймърските, така че ще изпъкват по-малко в лекционната зала, но често идват с по-практични портове, като четци за SD карти и множество USB връзки. Разбира се, ще загубите преносимост, но това е оправдано. Притежаването на такъв мощен лаптоп също ще ви бъде полезно, когато работите върху по-големи проекти като 4K филми.

Хромбуците (chromebooks) стават все по-популярни в училищата, тъй като са евтини, бързи и се поддържат лесно. Ограничени са само до използване на уеб приложения, което обаче не е добре, ако трябва да стартирате специализиран софтуер за вашите обучения.

Всъщност, хромбукът е страхотна второстепенна машина за ситуации, когато нямате сериозна работа за вършене и пътувате, докато вашият по-мощен преносим или десктоп компютър остава у дома. Хромбукът е добър избор, само ако сте сигурни, че никога няма да ви се налага да се занимавате с мултимедийни приложения. И дори тогава е препоръчително да бъдете внимателни – никога не знаете как може да се променят компютърните ви нужди след няколко години.

Surface Laptop 3 е солиден училищен лаптоп, въпреки че има скромен дисплей. Surface Book 2 също може да бъде чудесен избор, ако го намерите за продажба, отбелязва Engadet.

Желателно е първо да тествате устройството, преди да го купите. Но това е принцип в нормални времена. Сега не е така. Въпреки че магазините отворят отново врати, не е най-добрата идея да пипате компютър, до който са се докоснали стотици други хора преди вас. Но ако наистина искате тест, носете ръкавици и не забравяйте да се дезинфекцирате след това.

Все пак това не бива да ви отказва от покупката, тъй като в интернет може да се потърси достатъчно информация за лаптопа, който искате да закупите. Прочетете колкото се може повече отзиви, преглеждайте ревюта в YouTube и тогава може да научите дали тази машина е подходяща за вас.

Също така бъдете сигурни, че купувате от магазин с лесна и справедлива процедура за връщане на устройството, ако има някакъв проблем с новата ви придобивка или не сте удовлетворени от качествата й.

Коментари по темата: „Какъв лаптоп за училище да изберем”

добавете коментар...

  1. Marto

    “…който тежи едва 3,5 килограма…” 😀 вие бъзикате ли се ? Моля оправете си мерните единици 🙂

Коментар