Китай плаши със санкции ЕС, ако забрани Huawei

Ericsson е една от застрашените от китайски санкции компании
(снимка: Ericsson)

Китай обмисля санкции срещу европейските производители на телекомуникационно оборудване Nokia и Ericsson, ако членовете на ЕС последват САЩ и Великобритания и възпрепятстват Huawei да участва в разгръщането на мрежи от пето поколение (5G) в региона, съобщи Уолстрийт Джърнъл, позовавайки се на информирани източници.

Министерството на търговията на Китай обмисля да засили контрола върху вноса, поради което Nokia и Ericsson няма да могат да продават продукти, произведени в Китай, в трети страни. Отбелязва се, че подобни мерки могат да бъдат въведени в случай, че ЕС забрани използването на 5G оборудване от китайски производители в рамките на съюза.

Nokia и Ericsson са сред най-големите доставчици на телекомуникационно оборудване и всяка от двете компании има производствени мощности в Китай. Затягането на контрола върху вноса може сериозно да навреди на европейските доставчици.

Миналата седмица Великобритания, която се оттегли от ЕС, обяви, че на телекомуникационните оператори в страната ще бъде забранено да използват Huawei оборудване при изграждане на 5G мрежите. Операторите трябва да спрат да купуват телекомуникационно оборудване от китайския доставчик до края на 2020 г. и напълно да го изключат от своите мрежи до 2027 г.

Европейският съюз зае по-мека позиция по отношение на Huawei, издавайки насоки за киберсигурност на 5G, и позволи на страните-членки независимо да определят нивото на ограничения за използване на оборудване от китайския производител. Очаква се окончателното решение на всички 27 държави от ЕС да бъде публикувано скоро.

САЩ обвиняват Huawei в сътрудничество с китайското правителство и военните, предполагайки, че оборудването на компанията се използва за шпионаж. В тази връзка американските власти правят всичко възможно да накарат съюзниците си да наложат забрани за използване на 5G оборудване от Huawei и някои други компании от Китай.

Коментари по темата: „Китай плаши със санкции ЕС, ако забрани Huawei”

добавете коментар...

  1. Saevar

    sudo mv Фофу Папка_Аутизъм

  2. Фофу

    Безродника дето едно си знае и това си бае. Голям “експерт” по тия международни пазари и международни положения, голямо чудо.

    Свободни пазари може да има (и има споко), за арпаджик, домати, чушки, боб или тигани за боб и много други. Когато говорим за технологии обаче, който могат да застрашат националната сигурност, последната има приоритет и всяка държава може да си избира как да ги прилага.

    Китайците примерно си имат, само техни покитайчени копия на чужди технологии и съответно в Китай НЕ ползват друго. За това чувал ли си?? Разбираш ???

    И ако се върнем на тиганите за боб, дори и те ако се правят от по-рядък елемент примерно, при дадени условия могат да са обект на рестрикции, санкции и пр. И пак всяка държава си решава как ще реагира.

    Дал шъ мъ разбереш поне този път, екпсерте по свободни пазари ??!!!

    За упадъка на тия изедници, ех тоя упадък, вече 100 год ви дрънчи в главите.

  3. Българин

    Когато бяха напред в технологиите, американците говореха за свободни и отворени пазари, за принципа на конкуренция … все неща дето били уж в основата на “американсата идея”. Сега като изостават технологично в редица области се видя всъщност каква е американската идея. Изнудване и рекет на васалите си. Лишаването им до достъп на свободните пазари. Шантаж да купуват свръх скъпи безполезни американски боклуци.
    Преди години видяхме първите признаци за упадък на американската империя. Сега вече виждаме крайните признаци. До две години Китай ще е икономика номер едно в света.

  4. Фофу

    Никога не съм казвал, че не щпионират. Но и никога не съм и плющял олигофренски кон спираторки истории дето са за баби и дедовци на петъшно квартално БСП събрание. Дето да ги накара след това да размахват после бастуните по пътя за в къщи.

  5. drr

    Пич , аз не ги защитавам, аз си ги ползвам и не само аз /ейпълфеновете и те:):)/ . Ама ти нещо да кажеш със същия патос и за АНС и другите централи на сащисаните? Щото те са безкомпромисно чисти?

  6. Фофу

    Ех бре, къде го безродника да скочи сега с голи гърди да защитава милите китайски другари.

    Вече седмица и не откак не съм видял нищо за американските изедници дето сега и Европа насилват .. и все инфо от първа ръка. Или изплющел мозък, все тая.

Коментар