Илон Мъск влезе в Топ 5 на най-богатите

За Илон Мъск най-важно не е богатството, а да създава страхотни продукти, които хората обичат
(снимка: Elon Musk / Twitter)

Изпълнителният директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск продължава да се изкачва в списъка на милиардерите, изготвян от Forbes. В понеделник състоянието на Мъск достигна 74 милиарда долара, което го направи петият най-богат човек в света, изпреварвайки Уорън Бъфет и Стив Балмър.

Илон Мъск дължи рязкото си забогатяване на скока в акциите на Tesla тази седмица. На борсата в понеделник ценните книжа на автомобилния производител поскъпнаха с 9,5% до 1643 долара за брой. В последните три седмици акциите на Tesla добавиха 60% към стойността си, а от началото на годината цената им се покачи с близо 300%.

В резултат на това Tesla затвърди позицията си на най-ценната автомобилна компания в света с пазарна капитализация в размер на $304,5 млрд. Компанията на Мъск изпреварва по този показател Ford, Ferrari, General Motors и BMW взети заедно.

Илон Мъск се появи за пръв път в списъка на 400-те най-богати американци през 2012 г., заемайки 190-то място с $2,4 млрд. В началото на 2020 г. той беше 37-ми в списъка на Forbes, но рязкото поскъпване на Tesla изведе нейния изпълнителен директор в Топ 5 на най-богатите хора в света.

Котировките на Tesla объркаха някои инвеститори, които отбелязват, че компанията произвежда значително по-малко автомобили от конкурентите си и едва наскоро започна да прави тримесечна печалба.

За сравнение, през първото тримесечие на тази година Tesla достави на пазара 103 хил. електромобила, докато Toyota за същия период произведе 2,4 млн. коли. За цялата 2019 г. General Motors и Ford произведоха десетки пъти повече превозни средства от Tesla.

В допълнение, анализаторите от Morgan Stanley предупредиха миналия месец, че акциите на Tesla, които по това време струваха около 1000 долара за брой, са „силно надценени и трябва да паднат”.

„Наистина не ме интересува”, коментира Илон Мъск пред Forbes в отговор на въпрос за неговото богатство. „Тези числа вървят нагоре и надолу, но наистина е важно да създадете страхотни продукти, които хората обичат”, добави шефът на Tesla.

Коментари по темата: „Илон Мъск влезе в Топ 5 на най-богатите”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Брех Бойко брех умник. Узрял си класово, дето викаха другарете. И как реши, че са “заграбени” парите. В чия къща е влязъл, за да ги заграби или коя банка е обрал, комунистическа национализация ли е правил ??

    За “бедни роби” можеш да говориш когато става въпрос за тия дето работят сега онбашийте по нашите земи, вчеаршните другарЕ. За работещите в неговата фирма нямай грижа.

    Аман от жалки хейтърчета дето като видят някой богат и получват коремни спазми, щото те не са.

  2. Бойко

    Голем наглец е тоя щом не е важно богатството – да вземе да се откаже от всичките заграбени пари.

    Да опита да живее като масата от хора работещи бедни роби на които живота им зависи от мизерната месечна заплатка, затънали в заеми и кредити.

Коментар