Microsoft издействала на Apple антимонополна проверка

Apple може да има проблеми с антимонополните органи в САЩ заради своя магазин за приложения
(снимка: CC0 Public Domain)

В понеделник идната седмица предстои изслушване в антимонополната комисия към Конгреса на САЩ, на което ще бъдат поканени ръководители от Apple, Amazon, Facebook и Google. На заседанието ще бъдат разгледани въпроси, свързани с конкурентните политики на изброените компании.

Преди време президентът на Microsoft Брад Смит говори пред антитръстовата комисия по дело с давност две десетилетия. Оказва се, че по време на този разговор Брад Смит е призовал регулаторните органи на САЩ да разгледат политиката на Apple по отношение на собствения й магазин за приложения, твърди Блумбърг.

Явно представителят на Microsoft е искал да насочи вниманието на регулаторните органи към установената практика за предоставяне на достъп на разработчиците до магазина за приложения за устройства на Apple. Според източниците, Брад Смит е изтъкнал, че практиката на Apple с фирмения й магазин е много по-сериозна бариера пред свободната конкуренция отколкото политиката на Microsoft по отношение на приложенията за Windows.

Високите комисиони и избирателните одобрения на софтуерни приложения за платформата на Apple би трябвало да изострят вниманието на одиторите. В Европа компанията вече е критикувана от антимонополните власти за прекалено високите такси за разработчиците, които искат да разпространяват своите приложения чрез фирмения онлайн магазин на Apple.

Коментар