Samsung ще инвестира в конкурента GlobalFoundries

Samsung е на път да осъществи важна сделка с конкурентен производител на чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

Samsung планира да инвестира в разширяване на производствения капацитет на GlobalFoundries. И двете компании се занимават с производство на чипове по договор и преди това бяха част от технологичен съюз, ръководен от IBM.

По-рано производствените мощности на IBM, разположени в САЩ, преминаха към GlobalFoundries. В случая обаче Samsung проявява интерес не към тях, а към фабриката на GlobalFoundries в Дрезден, Германия.

Според публикация на Tech Power Up, корейската компания ще финансира еднократно разширяването на завода на GlobalFoundries в Дрезден, включително увеличаване на мощността на източника на захранване.

Samsung се нуждае от предприятието в Дрезден, за да се доближи до западните пазари. GlobalFoundries е американска компания и укрепването на връзките с нея на фона на търговската конфронтация между САЩ и Китай изглежда разумно.

Евентуална сделка с GlobalFoundries ще помогне на Samsung да реализира плановете си да стане най-големият производител на полупроводници в света до 2030 година.

Коментар