Google продължава да използва „сладки” имена за Android

Версия 11 на Android се нарича от разработчиците „Торта Червено кадифе”
(снимка: CC0 Public Domain)

С пускане на Android 10 разработчиците на Google се отказаха от традиционната си политика за избор на имена на различни сладкиши за всяка версия на операционната система. Но това изглежда е решение само за външния свят.

Една от основните причини производителят на Android да се отдалечи от традицията е, че предишните имена на сладкиши не бяха понятни за потребителите в някои региони на света.

В рамките на Google обаче екипите продължават да се придържат към сладките имена, разкри вицепрезидентът на подразделението за Android Дейвид Бърк. Той потвърди, че новата версия Android 11 всъщност има вътрешно кодово име.

В подкаста „All About Android” Дейвид Бърк съобщи, че разработчиците наричат Android 11 с името „Red Velvet Cake”, или „Торта Червено кадифе”. Но това име няма да се използва официално.

По думите на Дейвид Бърк, версия Android 10 също има вътрешно кодово име – тя се нарича от разработчиците Quince Tart (популярен сладкиш от дюли).

Очаква се финалната версия на Android 11 да излезе през септември. Новата платформа ще има вградена функция за запис на екрана, актуализирано меню за захранването, възможност за отмяна на разрешенията за приложения, които не са използвани дълго време, опция за повишаване чувствителността на сензорния екран и др.

Коментар