Илон Мъск се оплака от недостиг на никел

Илон Мъск обещава дългосрочни договори на всеки, които добива никел екологично
(снимка: Elon Musk / Instagram)

Шефът на Tesla Илон Мъск се оплака от липсата на никел, използван в батериите за електромобили, и призова добивната индустрия да увеличи доставките на ценния метал.

В случай, че добивът се извършва по екологичен начин, тогава предприятията могат да разчитат на дългосрочен договор с Tesla, заяви Мъск на пресконференция по повод резултатите на компанията за второто тримесечие.

Мъск вярва, че цената за производството на тягови батерии ограничава развитието на Tesla. Компанията се опитва да намали себестойността им и скоро се очаква да представи нова батерия с цена под 100 долара за 1 кВтч. Но във всички случаи никелът е крайно необходим и за предпочитане в големи обеми.

Интересното е, че Мъск обещава договори от името на самата Tesla, въпреки че сред доставчиците на компанията няма предприятия за добив на никел – те си сътрудничат директно с производителите на батерии, които от своя страна доставят готови батерии на Tesla.

Тяговите батерии за Tesla се произвеждат в две фабрики: LG Chem (литиево-никелова-кобалт-магнезиева батерия) и Panasonic (литиево-никелова-кобалт-алуминиево-оксидна батерия). Така че Tesla най-вероятно може да действа само като посредник и да препоръчва на LG Chem или Panasonic да сключат договор с една или друга компания за добив на никел.

В момента в света има трима големи доставчици на никел: бразилската Vale, австралийската BHP Group и руската Norilsk Nickel. Търсенето на никел ще се увеличи с 64% през следващите пет години, прогнозира изследователската фирма Wood Mackensie.

Повишеното търсене се дължи до голяма степен на развитието на електрическия транспорт. Добивната индустрия работи с голяма инерция и не е в състояние бързо да увеличи доставките. Така че в един момент може дори да има недостиг на никел на пазара, предупреди Tesla.

Коментар