Samsung подготвя собствен процесор за Windows

Нов Еxynos чип може да намери приложение в мобилните компютри Galaxy Book S
(снимка: Samsung)

Samsung работи върху нова едночипова платформа от линията Exynos, но не за смартфони, а за компютри с Windows. Очаква се чипът да стъпи на Exynos 1000 SoC и да носи търговското наименование Exynos 1, съобщи Sammobile.

Новата SoC ще бъде изградена върху ARM архитектура, вероятно с ядра Cortex-X1 и графичен процесор AMD Radeon. Тя ще се произвежда по 5-нанометров технологичен процес EUV.

В средата на миналата година Samsung и AMD сключиха споразумение за използване на Radeon графични процесори в едночиповите системи Exynos. Първата такава SoC предстои да излезе през 2021 г., а Exynos 1 ще се появи вероятно през следващата година.

Когато излезе на пазара, Exynos 1 ще се конкурира със SoC решения като Snapdragon 8cx, Snapdragon 8c и Snapdragon 7c на Qualcomm и може да дебютира в следващото поколение лаптоп Galaxy Book S. Актуалният сега модел е изграден върху платформа Lakefield, но предишният използваше Snapdragon 8cx.

Новината за Exynos 1 идва на фона на промени в индустрията, където все повече и повече внимание се обръща на платформите с ARM архитектура. Така например, Apple реши да прехвърли лаптопите си от Intel към собствени ARM процесори.

Логично е да се предположи, че с приспособяването на Windows към особеностите на SoC с архитектура ARM, ще има все повече и повече ARM-базирани лаптопи и вероятно ще се появят и мини-компютри.

Коментар