Български телекомуникационен сателит в орбита през 2023 г.

Българският телекомуникационен сателит ще донесе много ползи за икономиката
(снимка: БалканСат)

Първият български телекомуникационен сателит се очаква да бъде изстрелян през 2023 г. Това стана ясно на пресконференция на БалканСат – българска компания, която цели да изгради и оперира телекомуникационната сателитна система BalkanSat 30B.

Мрежата ще осигурява комуникации на територията на България както за публичния, така и за частния сектор. Услугите на компанията ще могат да се използват от редица институции – държавна и общинска администрация, силовите министерства, пожарна безопасност, гражданска защита, болнични заведения и други.

Връзката е сигурна – сигналът е криптиран, така че не може да бъде проследен или подслушван. Също така системата BalkanSat 30B ще подпомогне по-бързото развитие на дистанционните услуги в много сфери, сред които електронното образование и здравеопазване.

Сателитната система ще предостави и високоскоростна широколентова връзка „на разумна цена” и за частния сектор – телекомуникационни и мрежови оператори, средни и големи предприятия и др.

BalkanSat 30B ще допринесе и за развитието на 5G системата в България, тъй като сателитите са най-рентабилната „бекхоул” алтернатива на наземните мрежи. В допълнение, сателитните системи ще имат важна роля за разширяване на комуникационното покритие върху селски и трудно достижими райони в България, както и в случаи на бедствия и аварии.

„Изстрелването на български телекомуникационен сателит ще донесе много ползи за българската икономика. Най-важното предимство на BalkanSat 30B е неговият обхват, благодарение на който ще можем да осигурим по-добра свързаност на страната”, коментира Виктор Стефанополи, директор „Public Affairs” в БалканСат.

„Създаваме изцяло български продукт и амбицията ни е да бъдем ключов партньор на компаниите тук и да открием високоплатени работни позиции за млади местни специалисти”, допълни той.

Коментари по темата: „Български телекомуникационен сателит в орбита през 2023 г.”

добавете коментар...

  1. ха

    Вероятно става дума за първият телекомуникационен сателит на БалканСат, а журналистите разбрали не до разбрали. Вероятно го казват, защото може би планират да изстрелват по-нататък и други спътници. Това, че нищо няма да правим тук е повече от ясно. То нещата се правят не така, а на обратно – първо се почва от нулата, а не веднага да пуснеш нещо, за което другите държави са профукали десетилетия докато го постигнат.

  2. инж. Адекватко Петков

    До г-н (с:
    Твоя коментарчик е неадекватен и подкрепящ фалшивите новини и спекулации достатъчно е това което си писал (може би) без да знаеш нито проверил драскаш тук.

    България няма капацитет нито да проектира нещо ново уникално като цялостен завършен продукт в аерокосмическите технологии нито способност да го произведе, нито да сертифицира нито да мине или проведе стрес тестовете преди изстрелване в орбита на територията на България.

    Освен това липсата на способност България няма никаква бизнес логика да се хвърлят пари да се преоткрива колелото. Всичко е стандартно, патентовано, сателита е с цел да се пичелят бързо пари от бизнес услуги и това също преполага стандартен обикновет сателит.

    Българска е само собствеността тоест купен готов сателит по готова стандартна конфигурация, а проектирането и дизайна се свеждат избор името на сателита и надписа щампата лого.

    Излагаме се като великите македонци от Серевна Македония с такова прехвалване сами да се величаем без покритие. Смешно е и ме кара да се срамувам от България, къде е нашата останала чест и достойнство?

    Още ВАЖНИ факти
    1. Няма и несъществува Българска космическа агенция
    2. Не сме и пълноправен член дори в европейската космическа агенция не плащаме членския внос и не можем да участваме по конкурси и проекти за проектиране и създаване на нови технологии.
    3. В обявите за работа за наемане специалисти има ограничение хора от България нямат право дори документе да подадат.

  3. (с:

    г-н Пеев,

    Мисля, че е редно да се научите да допитате статиите, за да пишете неадекватни коментари.

    Bulgariasat 1 е българска собственост, но е правен изцяло от американски фирми, без никакво българско участие.

    В тази статия се говори за проектиран и (може би) произведен в България спътник.

  4. Sashko Peev

    Но ние/България/има вече сателит на Булсат изстрелян в орбита през 2018.

Коментар