Ще направят ли автономните коли по-безопасно возенето

Възможностите на автономните автомобили се различават в много голяма степен
(снимка: CC0 Public Domain)

Повечето хора, които вярват, че автономните автомобили ще допринесат за по-удобна околна среда, смятат, че това включва и намаляването на броя на пътните инциденти. Това би трябвало да означава безопасност за шофьорите, колоездачите, пешеходците и не на последно място животните в околния свят. Като се има предвид, че само през 2019 г. по света са загинали 38 800 души в пътни инциденти, действително е съществен въпросът ще направят ли автономните коли по-безопасно возенето.

Два инцидента

Декорът на сцената с автономните автомобили днес включва няколко от големите имена в технологичния свят, много километри изпитания, както и два тежки инцидента с двама загинали.

На 18 март 2018 г. автономно превозно средство на Uber удари жена, която пресичала улицата с колелото си. По това време задължителният „водач за безопасност” зад волана наблюдавал диагностичните инструменти, което не е забранено. По-малко от секунда преди удара шофьорът погледнал пътя и успял да намали скоростта.

След това анализите разкриха, че шест секунди преди катастрофата системата е идентифицирала жената като „неизвестен обект” и няколко пъти е променяла категоризацията на „обекта”, а малко преди удара системата е поискала да активира аварийната спирачка. Но по това време функцията за аварийно спиране е била деактивирана от екипа на Uber.

По-малко от седмица по-късно Tesla Model X промени посоката си без необходимост, удари бетонна преграда и се запали, убивайки водача си. Шофьорът е бил включил системата за автопилот на път, където използването му не е разрешено. Бил е свалил ръцете си от волана. Такъв бе случаят и с още един фатален инцидент, който се случи с Tesla Model S.

Автоматизация

Възможностите на автономните автомобили се различават в много голяма степен. По тази причина Дружеството на автомобилните инженери (SAE) е разработило шестстепенна класификация.

На автомобили с ниво SAE 2 може да се вярва да управляват и ускоряват в автоматичен режим при специфични обстоятелства като автомагистрали. При тези условия шофьорите могат безопасно да свалят ръцете си от волана (стига националните закони да разрешават това по въпросните пътища). Ако въздействието на околната среда върху управлението се увеличава, например след влизане в оживена улица, водачът трябва да поеме контрола. Ниво 2 е внедрено в целия свят в 12 милиона превозни средства през 2018 г.

Всички автомобилни и технологични компании като Lyft, Uber и Google в момента работят за вписване в по-високите нива. Скъпите им модели имат способността да наблюдават околната среда чрез едновременно използване на камери, радари, Lidar и карти с висока разделителна способност. Правилно работещата система SAE ниво 3 позволява на шофьорите да не гледат в пътя и да не държат волана, като могат да се занимават с всякаква друга дейност. Единственото условие е да бъдат готови да поемат контрола незабавно, ако системата даде сигнал за изключване. Това се случва, когато тя не е в състояние да се справи сама със ситуацията.

При ниво SAE 4 автомобилите имат автоматика, чрез която могат да се справят с всякакви ситуации при определени обстоятелства. Тези обстоятелства включват, например, добре проектирани пътища, дневна светлина, определена скорост.

Автоматизирането на ниво 5 включва способността колата да се движи без шофьор при всякакви обстоятелства. Нито един от съществуващите автономни модели не отговаря на тези изисквания.

Естествено, ниво 5 е основната амбиция на автомобилната индустрия. Тя, впрочем, има известни основания да не бърза чак толкова много: мисията на производителите за следващото десетилетие е да продават колкото се може повече електрически автомобили на частни лица, съответно с полу-автоматични системи за облекчаване на шофирането. Тоест ниво 3 е техният първи приоритет.

От друга страна, който иска да предлага автономни таксита, трябва да се цели в ниво 4 най-малко.

Прогресът

Всяка година Navigant Research класира автомобилните и технологичните компании, които се опитват да разработват автономни превозни средства. През 2017 г. Waymo, дъщерно дружество на Alphabet, и Cruise, подразделение на GM, са на водеща позиция. Apple, Uber и Tesla остават назад.

Честотата на сигналите за намеса на контролиращия водач през първата част на 2017 г. е ясна илюстрация на разликата между тези компании. Средно автомобилите Waymo са изминали 9000 км преди да се наложи да се намеси „шофьорът за безопасност”. При Cruise водачите е трябвало да се намесват средно веднъж на 2000 км. Шофьорите на Uber са били привиквани да поемат контрола средно на всеки 20 км. Подобни са резултатите и през 2018 г., с известна преднина за Waymo и Cruise.

Безопасност

Автомобилните и технологичните компании вече усърдно тестват своите разработки за автономни автомобили. Waymo отброи наскоро 9 милиона километра без тежки произшествия. В малките регистрирани инциденти безпилотният автомобил не е виновен.

Не такава е ситуацията с Uber, чието Volvo уби жената с колелото. Според пазарните анализатори, поведението на компанията – изключването на функцията за аварийно спиране – може да се определи като „безотговорност”.

Що се касае до Tesla, предполага се, че нейните способности за самоуправление са силно надценени. Навярно заради лъскавия бранд на Tesla, водачите не разбират, че автоматиката вътре реално е на ниво 2 и очакват колата да може да се справя самостоятелно в почти всякакви ситуации.

Към всичко това следва да се анализират и правните аспекти на новата технология. Те могат да бъдат много различни в различните части по света. Вече се говори за въвеждането на нови регулации – предвид намесата на изкуствения разум в процеса на вземане на решения за поведение на пътя. Голямото предизвикателство тук ще е отговорността, особено в случаи с непредвидени и внезапни събития на пътя като появата на тичащо дете, изскачането на велосипедист, появата на дупка в настилката, износената маркировка и други подобни.

Накратко, досега и в близко бъдеще създаването на автомобили без шофьори се основава на безопасното участие в движението, доминирано от „обикновени” автомобили и други потребители на пътя. Истинският напредък в безопасността, според някои експерти, ще бъде постигнат, след като безпилотните коли добият възможност да комуникират помежду си и наличието на автомобили, управлявани от хора, по обществените пътища бъде забранено.

Безопасността може да е факт, ако градската среда бъде променена в райони, където доминират автономните автомобили, колоездачите и пешеходците. С други думи, дебатът за безопасността на автономните автомобили най-вероятно ще се измести от темата за достойнствата на автономните коли към качеството на нашата обкръжаваща среда.

Коментари по темата: „Ще направят ли автономните коли по-безопасно возенето”

добавете коментар...

  1. дали

    Проблем с “автоматизацията” ще има и то голям, защото тогава без приходи ще останат тези дето предпочитат да си използват краката а не главата. Въпроса е трябва ли да се забавя прогреса за да не пречи на безгрижния живот на бездарниците?

Коментар