Самоуправляемите коли подлудяват Сан Франциско

Пътниците в безпилотни коли понякога заспиват и се налага спешни екипи да ги събуждат (снимка: CC0 Public Domain)

Все повече хора се обаждат на спешния телефон 911 в САЩ, за да съобщят за опасно движение на самоуправляеми автомобили в Сан Франциско. Умните коли правят задръствания, стряскат хората и често се движат абсурдно. За последните 6 месеца са регистрирани 92 отделни инцидента с умни коли в мегаполиса на Западното крайбрежие.

Всичко това е описано в писмо, изпратено от местни транспортни служители до държавния регулатор. Посланието е подписано от директорите на Общинската транспортна агенция на Сан Франциско, Транспортната администрация на окръга и Службата на кмета по уврежданията.

Екипът изразява и позиция против планираното мащабно разширяване на услугите, поискано от двете компании за самоуправляеми таксиметрови услуги в града – Cruise и Waymo. По-специално, властите са разтревожени от „фундаменталните проблеми за широката общественост“, възникнали от поведението на умните коли.

Между 29 май и 31 декември градът е наблюдавал рязко увеличение на обажданията до 911 заради автономни превозни средства, блокиращи ленти и кръстовища, нестабилно шофиране и „маневри за избягване, изисквани от други участници в движението“, според писмото. Тези инциденти варират от стоене на кръстовището в продължение на няколко светлинни цикъла до няколко часа.

Според писмото, 15 процента от докладваните случаи са включвали множество автономни коли „в клъстери, които пречат на пътни лентите и посоките на движение“. Тъй като тези инциденти са се случвали предимно между 22:00 и 06 сутринта – текущите ограничения за работното време на безпилотните возила – блокадите не са имали тежкото въздействие, което биха могли да имат, ако заседнат на кръстовище в средата на деня или в час пик.

Писмото също така цитира множество примери, при които круизни превозни средства са заобиколили автобусите на градския транспорт, пречейки им да се движат и причинявайки закъснения. Някои от случаите са били докладвани от местните новинарски служби. Ако тези инциденти биха се случвали по време на пиковите часове, тъй като Cruise иска разрешение да работи в тези отрязъци от време, то всеки инцидент сам по себе си би забавил около 3000 пътници в автобусите.

Круизните превозни средства са попречили и в гасенето на пожари. В писмото се казва, че на 12 юни автономна кола на Cruise „прегази противопожарен маркуч, който се използва при активно гасене на пожар“, в нарушение на Калифорнийския кодекс за превозните средства.

На 21 януари 2023 г. друго автономно возило е навлязло на територията работа на огнеборци, потеглило към противопожарните маркучи на земята и не успяло да спре, въпреки „усилията“, положени от пожарникарите да го блокират. Те „не бяха в състояние да го направят“, се казва в писмото, „докато не счупиха предния прозорец на Cruise AV“.

От друга страна, представители на Cruise са звънели няколко пъти на 911 заради „неотзивчиви“ пътници, които, при пристигане на екипите за спешна помощ на място, се оказало, че спят в автономните коли.

Коментари по темата: „Самоуправляемите коли подлудяват Сан Франциско”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Ето я новината на 21век

    Баба свали 30 кг и
    стана прочут фитнес блогър

  2. Anonymous

    За последните 6 месеца са регистрирани 92 отделни инцидента с умни коли

    92/6 = 16 на месец
    16/30 = на 2 дена/1 произш

    А ние си мислехме че нещо важно е станало – СФ е станло мумбай без електрони крави/туктук.

Коментар