Окончателен разрив: САЩ спират експортните лицензи за партньори на Huawei

Компании от САЩ вече няма да могат да изнасят продукти и технологии за Huawei
(снимка: CC0 Public Domain)

Американските власти ще прекратят издаването на лицензи за износ на компании, които работят с Huawei Technologies. Това е ново развитие в санкционната война, което окончателно затръшва вратата на китайския гигант за внос на продукти и технологии от САЩ.

С налагане на санкции срещу Huawei през 2019 г. властите на САЩ оставиха възможност на американските компании да продължат да си сътрудничат с китайския клиент, след като получат съответните лицензи за износ от упълномощения правителствен орган.

Но сега съществуващите лицензи няма да бъдат подновявани, а нови лицензи властите няма да издават. Така Huawei окончателно ще загуби официален достъп до технологии с американски произход, съобщи Файненшъл Таймс, позовавайки се на собствени информирани източници.

Някои от компаниите, притежаващи такива лицензи, са получили известия от американските власти, че новите лицензи ще бъдат принципно прекратени. Досега компании като Intel и Qualcomm можеха да работят с Huawei и да му доставят компоненти, при условие, че те не са свързани с оборудване за комуникационни мрежи от пето поколение.

Според американски парламентаристи, след налагане на санкциите Huawei е преминала към разработване на собствени методи за предаване на информация по подводни кабели и на системи за облачни изчисления, като с течение на времето тази дейност може да се превърне в заплаха за националната сигурност на САЩ.

Поради тази причина, властите смятат, че е необходимо да разширят санкциите срещу Huawei или поне да прекратят издаването на експортни лицензи на нейните партньори. Министерството на търговията на САЩ и представители на Huawei Technologies не са коментирали публикацията на Файненшъл Таймс.

Коментари по темата: „Окончателен разрив: САЩ спират експортните лицензи за партньори на Huawei”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Анонимен ТЪпЪнар 01/02/2023 14:48 Много си ми е добре китката. Мога да потърся сестра ти или жена ти да докажа.

  2. Анонимен

    Фофу, единственото омекнало нещо в този форум е китката ти …

  3. Фофу

    До ТЪпЪнара 31/01/2023 19:21 Ще ти се. Като на всеки друг малоумник.

  4. До Фофу

    Ти си егати неграмотния. Трябва да ти се забрани да пишеш тук.

  5. Фофу

    Японците също премиават към ограничеия на износа за Китай и ще видим скоро дркона как леко ще поотмекне.
    Защото ние нали всички вярвамев басните как едни селяни пасли трева до преди 25 год. изведнъж станали гиганти в електрониката.
    И с пърите пари изградили воена сила и почнали да плашат света.

    Ами дето викат – шса връщате скоро на село в пещеръта.

    Чакаме още еинчари да порипат колко са лоши американсците като си гледат интереса. Най-големият от тях се кръстил Българин – света Дево.

  6. Байд(г)ън

    Зйо, ти защо си със шапка ?!

Коментар