Най-бързият твърд диск в света идва от Western Digital

Производителите на твърди дискове се надпреварват да вдигат капацитета и скоростта
(снимка: CC0 Public Domain)

Нов твърд диск на Western Digital идва с претенцията за най-бързия HDD в света. Моделът Ultrastar DC HS760 има капацитет 20 терабайта (TB) и поддържа скорости на последователно четене/запис до 582 MB/s.

Това е първият твърд диск на компанията, който използва два независими блока глави, осигурявайки два пъти по-висока скорост на последователно четене/запис и почти два пъти по-висока скорост при случайно четене/запис, в сравнение с HDD с една глава.

Ultrastar DC HS760 стъпва на платформата Western Digital OptiNAND. Дискът включва девет плочи с технология за енергийно-подпомогнат перпендикулярен магнитен запис (ePMR), всяка с капацитет 2,2TB, плюс NAND кеш за съхранение на метаданни и кеш за запис за по-добра производителност и увеличена плътност.

Използвайки две независими глави за четене, Ultrastar DC HS760 осигурява до 2 пъти по-бързи скорости на последователно четене/запис (до 582MB/s) и до 1,7 пъти по-бързо произволно четене/запис спрямо модела Ultrastar DC HC560 20TB с една глава. В същото време новият диск е с 37% по-енергийно-ефективен, в сравнение с два отделни HDD.

Твърдият диск Ultrastar DC HS760 използва два независими блока с глави
(снимка: Western Digital)

Ultrastar DC HS760 е оборудван с един SAS конектор и се разпознава от системата като два логически диска по 10TB. Тъй като логическите твърди дискове са независимо адресируеми, те се нуждаят от известна софтуерна конфигурация от страната на хоста. Следователно не всички центрове за данни ще могат да използват новото устройство.

Капацитетът на Ultrastar DC HS760 е с 2TB по-голям от този на модела Seagate Exos 2X18, също оборудван с две глави. Освен това новият продукт на WD е по-бърз – Exos 2X18 поддържа 554 MB/s. Дискът на Seagate обаче се предлага и със SATA конектор, което го прави по-удобен за използване.

Както при всички модели твърди дискове от линията Ultrastar, производителят предлага пет години гаранция за новия Western Digital Ultrastar DC HS760. Компанията все още не е обявила цената на най-бързия HDD в света.

Коментар