Служители публикуват и стриймват уволненията си от големите ИТ фирми

Хиляди квалифицирани ИТ специалисти отварят лаптопа си сутрин, само за да разберат, че вече са без работа (снимка: CC0 Public Domain)

Хиляди ИТ специалисти от всички краища на света публикуват необикновени истории, видеа и излъчвания на живо в социалните медии. Те показват как биват освободени от големите технологични компании, където са работили с години.

Подобно на 12 000 души, съкратени от Google в последния петък, Зак Боулинг не подозира нищо, докато не отваря служебния си компютър в поредния работен ден. Софтуерният инженер работи в ИТ гиганта от май 2015 в отдел, който създава „бъдещи“ операционни системи. Убеден е, че работата му е сигурна и няма да го отвее вятърът на промяната в технологичната индустрия.

Когато отваря работния си лаптоп сутринта в понеделник, 20 януари, той с изненада установява, че е „заключен навън“. Няма достъп до корпоративните системи. Не е получил никакво предупреждение.

Това се случва с няколко хиляди души в компанията и с още хиляди в други технологични фирми. Мотивът се повтаря: няма известяване, няма личен разговор, няма писмо, няма извикване при отдел човешки ресурси; просто отваряш компютъра си и разбираш, че вече не работиш там. В някои от случаите, оказва се, дори прекият шеф на служителя изобщо не знае за съкращението.

Измежду множеството истории прави впечатление, че въпреки повтарящия се тертип, повечето от внезапно съкратените се смеят. Някои от тях публикуват в своите профили в LinkedIn, други в Twitter, трети направо стриймват в TikTok.

Не е ясно дали тези весели публикации ще им помогнат в намирането на нови кариерни пътища и предизвикателства. Някои в прав текст казват, че на това се надяват. Други просто имат нужда от отдушник заради тежкото преживяване. При всички положения тези, които са узнали, че вече са без работа, нямат особено голям избор от гледна точка на реакция – поставени са пред свършен факт.

Според любителския брояч layoffs.fyi, само за досега през новата година 234 компании по света са съкратили близо 76 хиляди служители. За последните няколко месеца шампионите по съкращения са все от технологичния сектор: Amazon (8000+10000 души), Google (12 000), Meta (11 000), Microsoft (10 000), Salesforce (8000+1000), Philips (4000), IBM (3900), Twitter (3700), SAP (3000) и др.

Коментари по темата: „Служители публикуват и стриймват уволненията си от големите ИТ фирми”

добавете коментар...

  1. Unknown

    Ти ако работиш в хранителен магазин или склад ще ти е все тая дали ще те уволнят, но тия хора са учили с години за такива професии 🙂

  2. Фофу

    Извинявайте, двамата коментирали след мен, но имате някакви тежки делириуми дето сами не сте сигурни дали и кога са се случили и дали въобще … са се случили.

  3. Теодор

    В Бургас за такива случай използват кирки. Хубави нови и остри. Забиват се във всяко превозно средство и служат за подписване на уведомлението за прекратяване на трудовия договор при подобни случаи.

  4. :o)

    а на мен ми напомня за дистанционния служител
    дори не се налага някой да му каже нещо 🙂 да го извика на разговор неее
    отваря си компютъра и разбира че е безработен :))))))

  5. Фофу

    Малко ми напомня за лафа – Га ядаа кИфтетата нИ рИваа, сИга рИвът

Коментар