Samsung поскъпва от слухове, че ще произвежда за Intel

Samsung се спряга за производствен партньор на Intel наред с тайванската TSMC
(снимка: Samsung)

Samsung Electronics изпревари конкурентите си в разработката на 5-нанометрова технология за чипове, но компанията има ограничен ресурс за поръчки от клиенти, тъй като по-голямата част от производствения й капацитет се използва за собствени нужди. Въпреки това трудностите на Intel в овладяването на модерни технологични процеси могат да принудят американският чипмейкър да стане клиент на Samsung.

Преди година се носеха слухове, че Intel преговаря със Samsung за производство по договор на 14-нм процесори Rocket Lake. По това време американският гигант имаше проблеми със свободния производствен капацитет, поради резкия скок в търсенето на процесори. Намирането на атсорсинг партньор беше спешна задача за Intel.

Но слуховете за сътрудничество със Samsung бяха опровергани, а на корейската компания бе препоръчано да произвежда по-семпли продукти на Intel – в частност, чипсети. Сега обаче експертите на Nomura, на които се позовава Ройтерс, вярват във възможността за партньорство между Intel и Samsung в производството на процесори по договор.

Тайванската TSMC, за която се твърди, че вече е договорила 7-нм производство за Intel, едва ли ще се справи с всички поръчки на американския гигант и не е готова да изгражда нови предприятия само с тази цел, съобщи DigiTimes. Samsung също има модерни технологии в литографията, така че избирането на корейска компания за изпълнител на Intel би било логична стъпка.

На този фон акциите на Samsung поскъпнаха с 5,8% до най-високата си стойност от пет месеца насам. Проблемът е, че Samsung няма достатъчно свободни мощности, готови да поемат поръчките от Intel.

Корейската компания активно инвестира в разширяване на производствените си ресурси и през май започна изграждане на ново съоръжение, което след година ще може да произвежда 5-нм продукти за клиенти, но е малко вероятно то да задоволи напълно нуждите им през следващите години.

Samsung е предприел курс към намаляване на зависимостта си от пазара на памети, който не осигурява адекватна финансова стабилност. До края на десетилетието компанията ще изразходва около 111 милиарда долара за развитие на други видове бизнес.

Седем производствени линии в структурата на подразделението Samsung Foundry ще заработят за нуждите на трети страни към втората половина на следващата година, шест от които ще произвеждат силициеви подложки със стандартен размер 300 мм, а една – 200-мм подложки.

В допълнение към предприятията в Южна Корея, Samsung оперира специализиран завод в Тексас, САЩ. Според някои източници, Samsung иска да си партнира с GlobalFoundries, за да получи достъп до нейните германски съоръжения, наследени от AMD през последното десетилетие.

Коментар